Oficiální obchod
0
Celková cena: 0
Vytvořeno

31 Bře 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Dietní poradenství / Bradla / Činky / Hrazdy / Osy k činkám / Posilovací lavice / Posilovací věže / Fitness zařízení / Běžecké pásy / Cyklotrenažéry / Eliptické trenažéry / Recumbenty / Rotopedy / Steppery

Říká se, že práce na postavě je především zásluhou stravy a fyzická aktivita je jen doplňkem. Pokud se nedržíme tohoto vzorce, můžeme způsobit stravovací problémy. Spojení diety s tréninkem je mnohem více uvědomělé. Díky tomu budou získané výsledky mnohem trvanlivější a změny v našich životech se nebudou týkat pouze změny postavy. V tomto článku se zaměříme na otázku udržitelné stravy a cvičení, které lze zahrnout do svých návyků, abychom dosáhli zamýšlených účinků.

Dieta nebo trénink? Co je důležitějšího?

Na otázku není opravdu dobrá odpověď: „Co je důležitější – dieta nebo trénink?“ Vše závisí na našich cílech, které jsme si určili při myšlence na změnu postavy nebo životní styl. Úvod do denního tréninku nebo spontánního hnutí nám umožní dlouho si užít našeho zdraví. Největší výhody budou mít promyšlené a specifické činnosti včetně tréninku v posilovně nebo praktikování konkrétních sportů. Díky tomu naše tělo zůstane v přirozeném stavu, kterým je pohyb. V důsledku toho přestaneme trpět mnohými civilizačními chorobami, kterou může být například. i sezení.

Změna stravovacích návyků se zase vztahuje k vzhledu naší postavy. Obvykle říkáme: „Jdu na dietu!“ Jedná se nám o konzumaci zdravých, nezpracovaných jídel a „omezení“ kalorií. Cílem těchto aktivit je snížení tělesného tuku a celkového zlepšení zdraví. Základem vědomé výživy v tomto případě bude vypočítat kalorický obsah jídel, jejich makronutrienty a vzdání se některých potravin (např. Vysoce zpracovaných). Nicméně, pokud jde o stravu, ne vždy každý chce zhubnout. Platí to zejména pro lidi, kteří se trénují v posilovně a zabývají se Silhouette Sports. V jejich případě může být přechod na specifickou stravu spojen se získáním svalové hmoty, tzn. J. Zvýšení kalorického deficitu a konzumace specifického množství makronutrientů.

trénink

Spojování diety a tréninku

To nejlepší, co můžeme pro své tělo udělat, je spojit vyváženou a zdravou stravu s pohybem v podobě tréninku. V prvním případě mluvíme o jídelním lístku sestaveném pro konkrétní cíle v oblasti postavy nebo zdraví, dodržené v určité přísnosti. Co se týče tréninku, nemusí se jednat o striltní cvičení s činkami v posilovně. Můžeme to nahradit i kolektivním sportem, během nebo plaváním v bazénu.

Když kombinujeme vyváženou stravu s tréninkem, musíme pamatovat na to, že naše jednání by mělo být specificky zaměřeno. Pomoci může návštěva u dietologa a osobního trenéra nebo fyzioterapeuta. Specialisté nám pomohou naplánovat naše kroky a vypracovat strategii týkající se toho, co bychom měli dělat a čemu se musíme vyhnout. Důležité je však na sobě pracovat a vědomě přistupovat k tréninku/sportovní aktivitě a stravě. Proto bychom měli natrvalo zahrnout výrazy jako:

  • kalorický deficit,
  • makroživiny,
  • redukční dieta,
  • dieta svalové hmoty,
  • aktivace svalů,
  • pocit svalů,
  • svalová hypertrofie.
Tím, že se dozvíme více o svém těle a nástrojích pro jeho změnu, jako je trénink a strava, budeme se umět o sebe postarat bez ohledu na místo a podmínky, ve kterých se nacházíme. Vypěstované návyky nám zase umožní udržet se ve formě po celý rok – bez mlsání, náhlých změn hmotnosti či poklesu síly či vytrvalosti.
shake

Dieta a trénink - redukce

Nejčastějším důvodem, proč lidé začínají své dobrodružství se zdravým stravováním a tréninkem, je touha snížit tělesný tuk. Může k tomu dojít v důsledku:

  • těhotenství,
  • stresu,
  • hormonální poruchy,
  • špatným stravovacím návykem,
  • sedavým způsobem života,
  • přejídání se
Ve většině případů se problém nadváhy a obezity objevuje v důsledku špatných nebo nesprávných návyků, které v nás upevňuje pohodlný a statický životní styl.

Sedíme stále více, v práci i ve volném čase. Všude cestujeme autem nebo dopravními prostředky, využíváme výtahy. Nepřetěžujeme se a nadměrně se neunavujeme a veškeré činnosti provádíme pomocí strojů a přístrojů. Energie z potravy se neuvolňuje, ale ukládá ve formě tuku v našem těle.

Jedinou záchranou je v tomto případě více pohybu a změna stravovacích návyků. Jsou to poměrně jednoduchá a obecná pravidla, která neodpovídají specifickým problémům stravování nebo aktivity, ale ve většině případů fungují. Pokud chceme zredukovat zbytečnou tukovou tkáň, musíme jít do kalorického deficitu. Je to rozdíl mezi individuální potřebou energie a spotřebovanými kaloriemi. Jinými slovy, během dne musíme sníst dostatek jídel, abychom se vešly do určitého rozmezí. Vypočítat kalorický deficit nám může pomoci dietolog nebo kalkulačka, kterou naleznete na internetu. Potom ze získaného počtu kalorií „odkrojíme“ od 100 do 400 kcal v závislosti na našich zkušenostech a redukčních potřebách.

Při redukční dietě si mnoho lidí nedokáže udržet kalorický deficit pouze dietou. Tehdy jsou nápomocné vysoce intenzivní tréninky a spontánní pohyb v jakémkoli množství. Spojením stravy s tréninkem jistě uvidíte účinky na své postavě již za krátkou dobu.

Dieta a trénink – svalová hmota

Ve skutečnosti je hubnutí mnohem jednodušší než nabírání svalové hmoty a její následné udržování. Někteří lidé, zejména ti, kteří jsou už nějakou dobu v posilovně nebo pravidelně sportují, se rozhodnou pro „masovou dietu“, tedy vybudovat si více svalů. Tehdy dělají opak redukce - překračují hranici kalorického deficitu, ale drží se přísných zásad. Dieta pro hmotnost zahrnuje zvýšení makroživin a konzumaci většího množství jídel během dne. Přebytky energie se při typických silových cvičeních přeměňují na svaly. Dokonalým doplňkem takového životního stylu je užívání živin a doplňků stravy, zejména těch proteinových.

V případě diety na svalovou hmotu je velmi důležitý správný trénink. Bez tohoto stimulu nám svaly neporostou a my jen přibereme. Dieta a trénink pro budování svalové hmoty jsou individuální záležitostí a stejně jako redukční aktivity by měly být konzultovány s odborníky. Stanovíme si tak individuální akční plán, který nám pomůže dosáhnout konkrétních výsledků, aniž bychom obrátili život vzhůru nohama.

Cvičení, která doplňují stravu

Trénink by měl být doplňkem každé diety, protože fyzická aktivita nám umožňuje neustále spalovat kalorie a získávat energii pro každodenní činnosti bez ohledu na to, co děláme a v jaké fázi života se nacházíme. Cvičení by měla být přizpůsobena výsledkům, kterých chceme dosáhnout. Z tohoto důvodu můžeme rozlišit:

  • cvičení během redukce,
  • cvičení na zvýšení svalové hmoty,
  • obecná rozvojová cvičení.
V prvním případě mluvíme o tréninku zaměřeném na spalování kalorií, tedy o velmi intenzivním aerobním cvičení. V tomto případě budou perfektní jakákoli vícekloubová, aerobní a kondiční cvičení. Tréninky redukující svalovou hmotu by měly být založeny na práci s volnými váhami a pohybech různé intenzity. Užitečnými fitness zařízeními v tomto směru budou: běžecké pásy,veslovací trenažéry a rotopedy. Co se týče tréninkových doplňků, určitě přijdou vhod činky a závaží různých hmotností.

Při tréninku ke zvýšení svalové hmoty je hlavním úkolem cviků vyvolat mechanickou zátěž, tedy růstový stimul. Získáme jej prováděním izolovaných a vícekloubových cviků s těžkou váhou v malém počtu opakování. Cvičení s vlastní váhou zahrnuje provádění cvičení s volnými váhami a na strojích, které vám umožňují stlačit, zvednout nebo zvednout velké množství kilogramů. Užitečné zde budou zejména posilovací věže, tréninkové lavice, tyče a bradla.

Pokud však chceme oba druhy cvičení zkombinovat, a tak působit na tělo komplexně a vyváženě, dobrým způsobem by bylo provádět FBW (Full Body Workout) trénink. Jsou ideální pro lidi, kteří si chtějí udržet svoji váhu a postavu. Trénink Full Body Workout se zaměřuje na všeobecný rozvoj, globální a vícekloubní cvičení. Při jeho provádění zapojujeme svaly celého těla a postupně se procvičují následné partie.

Bez ohledu na to, zda stravu doplňujeme na redukci nebo svalovou hmotu, náš tréninkový plán by měl připravit kompetentní člověk s bohatými zkušenostmi, který jej přizpůsobí našemu životnímu stylu.

veslovací trenažér Hop-sport
Oblíbené