Oficiální obchod
0
Celková cena: 0
Vytvořeno

31 Bře 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Domácí silový trénink / Sportovní vybavení a potřeby / Bradla / Hrazdy

Dobrý domácí trénink by měl být všestranný, proto musí obsahovat různé druhy cvičení. Doporučuje se zejména kombinovat pohybové aktivity, a tak rozvíjet tělo holisticky. Kromě silového a mobilizačního tréninku se vyplatí provádět i kalistenická cvičení. Většinu z nich zvládnete na hrazdách a bradlech dostupných v prodejně Hop-Sport. Tentokrát vám však chceme doporučit speciální model – hrazdu s háčky. Díky ní si vytvarujete úžasnou postavu, ale také rozvinete horní svalové partie. Přítomnost háčků vám umožní namontovat další vybavení, například TRX popruhy, díky kterým bude váš trénink ještě pestřejší.

Přítahy na hrazdě – jaké jsou výhody?

Přítahy na hrazdě jsou jedním ze základních kalistenických cviků, které ovlivňují rozvoj svalů a zlepšují vytrvalost. Jsou založeny na použití vaší tělesné hmotnosti. Cvičení přítahů je založeno na přirozených a bezpečných pohybech. Může je provádět doslova každý, kdo se naučí správnou techniku. Existuje mnoho různých variant přítahů, diferencovaných z hlediska dráhy pohybu nebo přítomnosti vnější zátěže.

Pro usnadnění tréninku si můžeme pomoci odporovými gumami nebo provedením pouze negativního pohybu, tedy spouštěcí fáze. Pro ztížení cviku však můžeme vyzkoušet přítahy na jedné ruce nebo použít přídavnou zátěž.

Díky přítahům na hrazdě si všimnete v rychlém tempu uspokojivých výsledků. Na rozdíl od zdání nepůsobí jen na ramenní svaly. Do pohybu se zapojují také svaly hrudníku, břicha a zad.

Na hrazdu se lze zachytit nadhmatem nebo podhmatem. Technika, kterou používáme, ovlivňuje zapojení do práce vybrané svalové skupiny.

Přítahy s nadhmatem:

  • svaly ramenního pletence,
  • široký zádový sval,
  • trapézový sval,
  • infraspinatus sval,
  • přímý břišní sval,
  • šikmé břišní svaly,
  • bicepsový sval.

Přítahy s podhmatem:

  • bicepsový sval,
  • široký zádový sval,
  • svaly ramenního pletence,
  • horní trapézový sval
  • velký prsní sval.

Jedním z viditelných efektů přítahů na hrazdě je rozvoj horních částí těla. A to vše v domácích podmínkách, protože toto zařízení nezabere příliš mnoho místa. Jeho skladování a montáž nejsou náročné, ale dávají možnost cvičit v klidu a pohodě bez ohledu na počasí.

hrazda Hop-sport
bradlá Hop-sport

Jakou hrazdu si vybrat?

Existují různé modely hrázd a bradel. Mohou být samostatnou výbavou nebo se mohou objevit v hybridních modelech. Hybridní modely obvykle obsahují hrazdu a bradla na cvičení. Cvičení na obou doplňcích se přirozeně kombinují a výborně doplňují. Koupí bradla i hrazdy si doma vytvoříte místo pro komplexní trénink.

V nabídce prodejny Hop-Sport naleznete mnoho různých modelů hybridní výbavy. Jedněmi z nejlepších jsou tréninková bradla 1016K s hrazdou a expandéry. Toto zařízení je zkonstruováno tak, aby zajistilo nejvyšší kvalitu cviků. Vyznačuje se pevnou konstrukcí, přičemž jednotlivé prvky zařízení jsou nastavitelné. Má také zádovou opěrku a područky, které umožňují provádět ještě rozmanitější cviky na břicho.

Máte-li však zájem o koupi menšího zařízení, dobrou volbou bude tréninková bradla s hrazdou HS-1007K. Tento typ zařízení je také velmi všestranný při použití a obsahuje vestavěná bradla, hrazdu a opěrku zad s područkami. Jeho nepochybnou výhodou je skutečnost, že nezabírá mnoho místa a snadno se instaluje (připevňuje se na zeď). Kromě toho má hrazdička velmi odolnou strukturu odolnou intenzivnímu používání a je vybavena speciálními rukojeťmi pokrytými protiskluzovým materiálem.

Bradla s hrazdou - výhody

Speciálním typem hrazdy je model s háčky. Montuje se do zárubně, takže nemusíme vrtat otvory do stěn či stropu. Nevyžaduje ani speciální prostor v domě či bytě. Kromě toho je dilatační systém bezpečný pro zárubeň. Montáž a používání hrazdy ji neporušuje a nezpůsobuje poškození dveří.

Hrazdu lze nastavit otočením dopředu nebo dozadu. Před koupí se však vyplatí zjistit, do jaké míry je daný model regulován a zda se v našem domě či bytě nenacházejí nestandardní dveře na míru.

Nejlepší rozpěrné tyče obsahují doplňkové vybavení, například ve formě háků. Dávají možnost zavěšení doplňkového vybavení, například TRX popruhů. Díky nim se náš trénink může stát pestřejším a výrazně se zvýší počet cviků, které budeme provádět.

TRX je zkratka pro Total-body Resistance Exercise, což je v tomto případě gravitace. Pásky se velmi snadno používají a poskytují spoustu prostoru v kontextu školení. Cvičení s TRX jsou označována jako závěsné cviky. Tento termín pochází ze skutečnosti, že během tréninku je jedna z částí těla nejčastěji ve vzduchu. Automaticky tak vzniká nestabilní prostředí, ve kterém musí naše tělo více pracovat.

TRX tréninky jsou obzvláště účinné pro svaly dolní části těla. Jedním z nejoblíbenějších cviků, které v rámci nich můžeme dělat, jsou bulharské dřepy s nohou na TRX. Stačí jednu nohu vložit do obou držáků popruhu a druhou stabilně stát na podlaze. V této poloze by měly být obě nohy narovnány. Pohyb iniciujeme pokrčením kolena přední nohy. Provádíme pohyb dolů, dokud stehno není rovnoběžné se zemí. V pozici vydržíme 1-2 vteřiny a dynamicky se vrátíme do výchozí polohy. Opakujte cvičení na stejné noze určitý počet krát, pak vyměňte strany.

cvičení TRX
Oblíbené