Oficiální obchod
0
Celková cena: 0
Vytvořeno

30 Čen 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Životní styl – rady, motivace, inspirace / Sportovní vybavení a potřeby / Sportovní příslušenství / Příslušenství fitness

Začít s fyzickou aktivitou je výzva a klíčem k úspěchu je dodržet předsevzetí. Plánování a stanovení tréninkových cílů jsou důležité kroky, ale skutečné výzvy vznikají ve fázi realizace. Realita, nedostatek času a výmluvy mohou podkopat naši motivaci. V důsledku to může vést i k úplnému opuštění cvičení.

Nestačí si koupit členství v posilovně, obuv a sportovní oblečení, pokud nemáme vhodnou mobilizaci k provádění cvičení. Technika cvičení, strava, progrese - to vše je nesmírně důležité, ale bez správné mobilizace se úspěch nedostaví. V práci na formování postavy je to zásadní záležitost. Je to naše vnitřní motivace, která nás nutí cvičit i přes nedostatek energie nebo špatnou náladu. Stejná motivace nám také brání sáhnout po další porci jídla nebo rychlém občerstvení a nutí nás udržovat pravidelnost v tréninku. Ale není to žádný podvod - ne vždy se nám podaří cvičení zvládnout, ne vždy se nám bude chtít, ne vždy budeme mít chuť - ale správný cílevědomý přístup nás přiměje, abychom to i přes drobná klopýtnutí úplně nevzdali.

Kvůli špatnému počasí za oknem je trénink to poslední, na co myslíte? Nebo vás možná víc láká jít s přáteli na pizzu než zvedat činky nebo dělat kardio o samotě? Zní vám to povědomě? Nezáleží na tom, jak to bylo předtím, důležité je, že teď to můžete změnit! Máme pro vás 8 způsobů, jak se motivovat k efektivnímu cvičení!

Různé druhy motivace

Motivace k tréninku je potřebná nejen k zahájení sportovního dobrodružství, ale také a možná především k tomu, abyste v tréninkové rutině vytrvali. Motivace jako taková je definována jako souhrn faktorů, které nás podněcují k činnosti, v tomto případě k vykonávání zvolené pohybové aktivity. Se správnou motivací můžeme:

  • vytrvat v pravidelném tréninku,
  • užívat si svou aktivitu,
  • povzbuzovat sami sebe,
  • nemít pocit, že do činnosti vkládáme tolik úsilí, kolik ve skutečnosti vynakládáme.


Motivovat se můžeme různými způsoby. Usnadňuje nám to skutečnost, že máme k dispozici
dva způsoby motivace: vnitřní a vnější.
Co to znamená?
Vnitřní motivace
je osobní potřeba, která vzniká, když je motivací samotná činnost.
Daná činnost je pro nás natolik přitažlivá, že nás vede k činnosti, která ve svém důsledku přináší uspokojení.
To, co děláme, nás baví a vnímáme to jako příležitost k realizaci svého potenciálu.

Motivace

Vnější motivace naopak přichází zvenčí. Úkol plníme z povinnosti, abychom získali odměnu nebo se vyhnuli trestu. Jednáme, protože chceme získat něco, co chceme, nebo se vyhnout tomu, co nechceme. Ačkoli je vnější motivace často považována za méně žádoucí, ve skutečnosti hraje velkou roli, když vnitřní motivace selhává. Je pak mnohem snazší udržet si produktivitu a vytrvat v činnosti navzdory nedostatku touhy.

Oba typy motivace jsou proto velmi důležité pro podporu našeho rozvoje. Kombinace metod vnitřní a vnější motivace je zárukou dosažení cíle! Taková kombinace je nejjednodušší a nejrychlejší cestou k úspěchu!

Některé metody motivace se mohou zdát zcela intuitivní, jiné stojí za podrobnější prozkoumání. Zde je 8 účinných metod, které skutečně fungují!

Rozsah vnitřní motivace:

1. Vyberte si činnost, která vás baví

V ideálním případě bychom si fyzickou aktivitu neměli spojovat s něčím nepříjemným, do čeho se musíme nutit. Proto se vyplatí vybrat si takový typ cvičení, který nás prostě baví. Každý jsme jiný, a proto se stejně tak liší i naše potřeby a očekávání. Ne každého baví běhat nebo zvedat činky. Abychom si udrželi motivaci ke cvičení, měli bychom proto formu fyzické zátěže volit individuálně. Na začátku vaší tréninkové cesty se vyplatí vyzkoušet cvičení s fitness doplňky. Jsou poměrně jednoduché na provádění a zároveň velmi účinné a díky svým kompaktním rozměrům a široké škále cviků, které s nimi lze provádět, jsou oblíbené u širokého okruhu uživatelů.

2. Přesně definujte své cíle a kontrolujte je

Abyste mohli na začátku kontrolovat svůj pokrok, je důležité konkrétně definovat, čeho chcete dosáhnout a kdy toho chcete dosáhnout. Například místo obecného "zhubnu" řekněme "zhubnu 4 kg za 3 měsíce". To usnadní kontrolu účinků a viditelný pokrok v měřitelných parametrech nás bude motivovat k dalšímu tréninku.


cviceni ve dvojicích

3. Pokud vám cvičení o samotě připadá nudné, najděte si tréninkového partnera.

Pro lidi, pro které je obtížné motivovat se ke cvičení o samotě, je trénink s další osobou východiskem z této situace. Vyhlídka na setkání s někým, koho máme rádi a s kým sdílíme společnou vášeň, nás okamžitě povzbudí k akci. I když samotná aktivita není nijak zvlášť motivující, někdy je setkání s druhou osobou hlavním motivačním faktorem.

4. Soutěžte

Pro některé je největší motivací soutěžit a vyzvat ostatní. Za tímto účelem se můžete vsadit s tréninkovým partnerem, přihlásit se na skupinové lekce nebo se zúčastnit soutěží. Touha po vítězství se může stát cílem sama o sobě a jejím vedlejším efektem může být realizace tréninkových předpokladů.

Co ale dělat, když chceme pečovat o svou postavu, kondici nebo zdraví a nenacházíme vnitřní motivaci? Kdy se nám v daný den vůbec nechce cvičit? Když procházíme horším obdobím, ve kterém nám cvičení už nepřináší takové uspokojení? Kdy máme chuť trávit čas o samotě? Nebo neradi soutěžíme či nás žádná z forem pohybové aktivity neoslovuje? Na pomoc přicházejí metody vnější motivace.


1. Řekněte o svém cíli jiné osobě. Nechte tuto osobu zkontrolovat váš pokrok

Pokud je pro nás fyzická aktivita jen způsobem, jak dosáhnout cíle, ale sami se nedokážeme motivovat, stojí za to říct o svém přesvědčení jiné osobě. Může to být člen rodiny, přítel nebo osobní trenér. Touha vypadat dobře v očích druhé osoby nás často přiměje k tomu, abychom dělali víc.

2. Dávejte si odměny

Za dosažení tréninkových cílů si dávejte odměny. Může to být například nové tréninkové oblečení nebo oblíbená svačina v rámci odpočinku od diety. Odměny však nemusí nutně souviset se sportem. Stejně tak dobře můžete po dosažení cíle jít například do kina s vědomím, že jste udělali další krok ke svému cíli. Díky drobným odměnám vám motivace k dalšímu postupu určitě nebude chybět.

3. Připravte si playlistu, kterou budete při cvičení poslouchat, nebo film/seriál, který budete při cvičení sledovat.

Faktorem, který zlepšuje atmosféru během cvičení, je hudba. Můžete si vytvořit playlist svých oblíbených skladeb. Díky tomu bude aktivita spojená s něčím příjemným a cvičení bude ubíhat mnohem rychleji.

Podobnou roli hraje i zapnutí filmu nebo seriálu během cvičení. Toto řešení se osvědčuje zejména u kardio jednotek.

4.Najděte si svého sportovního hrdinu

Najděte si svého sportovního idolaMnoho lidí se inspiruje profesionálními sportovci. Pokud nějakého máme, můžeme ho svým přístupem ke sportu a efektivnímu tréninku napodobit. To vám výrazně pomůže při realizaci vlastních tréninkových předpokladů.

MotivaceMotivace v tréninku - tipy pro úspěch

Shrnutí

Bez správné motivace je obtížné dosáhnout uspokojivých výsledků. Nedostatek podnětů k činnosti nás dříve či později přiměje k tomu, abychom to vzdali. Nejlepší motivace k tréninku vychází z vnitřních potřeb, ale důležitá je i vnější motivace, tj. jednání za účelem dosažení odměny nebo vyhnutí se trestu. Bez ohledu na naši motivaci je často nutné vést vnitřní dialog, který nám pomůže upřednostnit fyzickou aktivitu.

Ve chvílích, kdy se zdá, že fyzická aktivita nemá smysl a cíle se zdají vzdálené a nedosažitelné, zamysleme se nad dobrými stránkami cvičení a malými kroky, které lze na cestě k cíli rozdělit. Zamysleme se nad přínosy toho, co děláme, a představme si sami sebe po dosažení kýžených výsledků. Pak nám nezbude nic jiného než vstát a jít rovnou cvičit! Nezapomínejme, že ke splnění snů je třeba pomoci!

Oblíbené