Oficiální obchod
0
Celková cena: 0
Vytvořeno

20 Zář 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Domácí fitness trénink / Životní styl – rady, motivace, inspirace / Fitness zařízení / Eliptické trenažéry

Eliptický trenažér je skvělý cvičební parťák, který se vám vejde i domů. Nemusíte tedy ztrácet čas cestou do posilovny. Cvičit můžete klidně doma při sledování oblíbeného seriálu nebo poslouchání podcastu. A proč byste měli? Je to totiž vynikající nástroj jak pro celkové posílení těla a zlepšení kondice, tak i pro podporu vaší snahy shodit nějaké to kilo.

Eliptický trenažér je ideální nejen pro posilování svalů, ale i hubnutí spalování kalorií

Eliptický trenažér přináší hned několik benefitů. Nezaměřuje se totiž jen na jednu oblast.

Je skvělým prostředkem pro aerobní cvičení. Pomáhá zvýšit srdeční tep a zlepšit kardiovaskulární kondici. Pravidelný trénink tak může posílit srdce, zlepšit průtok krve a podpořit celkovou zdravou funkci kardiovaskulárního systému.

Cvičení na eliptickém trenažéru je ale také účinným způsobem, jak spalovat kalorie. Kombinuje pohyb dolních a horních končetin, což zvyšuje energetickou náročnost cvičení a podporuje hubnutí a udržení zdravé hmotnosti. Při cvičení pracují téměř všechny svaly nohou. Zároveň aktivuje také svaly horní části těla, zejména paže a ramena. Tímto způsobem posílíte a tvarujete celé tělo.

Pravidelný trénink může zlepšit vaši fyzickou vytrvalost. Postupně můžete zvyšovat délku a intenzitu cvičení, což pomůže tělu lépe zvládat náročné aktivity. Navíc při cvičení na eliptickém trenažéru nedochází na rozdíl od jiných přístrojů k nárazům a zatížení kloubů.

Jak správně cvičit na eliptickém trenažéru?

Při cvičení je důležitý správný postoj. Stůjte na pedálech tak, aby vaše páteř byla rovná a tělo vzpřímené. Držte hlavu nahoře, ramena vzadu a břicho lehce zatažené.

Když se cvičením začínáte, nastavte si nejprve mírný odpor a postupně ho zvyšujte. Tímto způsobem můžete postupně zvyšovat náročnost tréninku a získávat lepší výsledky.

Samotné cvičení na eliptickém trenažéru je velmi jednoduché a intuitivní. Stoupněte si na pedály a tlačte je dolů. Zároveň táhněte rukama madla k sobě jako při běhu na lyžích. Postupně zvyšujte rychlost tak, abyste se cítili pohodlně a udrželi správnou techniku. Pro zvýšení efektivity cvičení můžete provádět různé variace pohybů.

Například můžete zkoušet střídat mezi zpětným a dopředným směrem pohybu nebo měnit intenzitu tím, že budete střídat mezi běžným tempem a intervalovými rychlejšími úseky. Můžete vyzkoušet také různé tréninkové programy. Po skončení intenzivní části cvičení snižte rychlost a odpor na eliptickém trenažéru a cvičte 5 až 10 minut s nižší intenzitou, aby se tělo postupně vrátilo do klidového stavu.

Nezapomeňte na správné a pravidelné dýchání. Vdechujte nosem a vydechujte ústy. Snažte se dýchat přirozeně a nezadržovat dech. Pokud máte monitor srdečního tepu, může být užitečným nástrojem k určení, zda cvičíte ve správné zóně pro kardiovaskulární trénink. Optimální délka cvičení na eliptickém trenažéru je 20-30 minut. Nejdůležitější je však pravidelnost. Pro dosažení požadovaných výsledků cvičte na eliptickém trenažéru alespoň 3-4krát týdně.

Je cvičení na eliptickém trenažéru vhodné v těhotenství?

Pokud jste byla fyzicky aktivní před těhotenstvím a vaše těhotenství probíhá bez komplikací, může být eliptický trenažér vhodnou volbou pro cvičení. Nezatěžuje totiž klouby a je šetrný k páteři. Zahájením nového cvičebního režimu během těhotenství je však dobré konzultovat s lékařem, který vám může poskytnout individuální doporučení zohledňující váš zdravotní stav.

Při cvičení na eliptickém trenažéru myslete na následující věci:

  • Pozor na přehřátí.

  • Dodržujte pitný režim.

  • Přizpůsobte intenzitu a nepřetěžujte se.

  • Pozor na rovnováhu, která může být s narůstajícím bříškem narušená.

  • Poslouchejte své tělo. Pokud cítíte únavu, bolesti či jiný nekomfort, měla byste cvičení přerušit.

Oblíbené