Oficiální obchod
0
Celková cena: 0
Vytvořeno

05 Zář 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Tréninkové plány / Životní styl – rady, motivace, inspirace / Příslušenství fitness / Expandéry a gumy na cvičení / Gymnastické matrace / Podložky na cvičení

Cvičení jógy má mnoho přínosů pro tělo i mysl. Dodá vám energii, zlepší náladu, zvýší fyzickou kondici a také buduje imunitu a posiluje svaly! Výhody, které nabízí, vyvolávají velký zájem na všech kontinentech - odhaduje se, že na světě cvičí jógu přibližně 300 milionů lidí! Toto číslo stále roste, což podporuje vznik stále nových stylů jógy.

Přemýšlíte, zda začít cvičit jógu také? Chcete zjistit, jaký styl bude nejlépe vyhovovat vám a vašim potřebám? V následujícím článku vás seznámíme s tajemstvím jógy a navrhneme několik jednoduchých cvičení pro začátečníky.

Co je jóga a jaké jsou její druhy?

Jóga je filosofie pocházející z Indie, která předpokládá, že člověk může dosáhnout vnitřní harmonie díky práci na svém těle a mysli. Počátky jógy sahají až do doby před naším letopočtem, což dokládá například pojednání o józe sepsané kolem roku 2 před naším letopočtem. V něm se poprvé objevuje výuka jógy. Dnes se s jógou zachází trochu jinak. Je vnímána nejen jako ideální forma meditace, relaxace a zlepšení celkové nálady, ale především jako sport, který zlepšuje pružnost tkání, pohybovou koordinaci a posiluje celé tělo.

V době rostoucí popularity jógy můžeme rozlišit stovky stylů jejího cvičení. Chceme-li do tématu proniknout hlouběji, nejčastěji se setkáme se dvěma pojmy: hatha jóga a ashtanga jóga. Jejich pochopení komplikuje skutečnost, že se tyto termíny používají ve dvou významech.

Hatha jóga - znamená cvičení ásan (jógová cvičení) a pránájámy (dechová cvičení). Kromě toho se termín hatha jóga často používá pro označení jemných aktivit, které se vyznačují pomalejším tempem, vylučují dynamické přechody a jsou určeny pro začátečníky a lidi hledající relaxaci.

Ashtanga jóga - ve svém hlavním významu znamená ashtanga jóga osmistupňovou cestu jógy. V tomto kontextu tedy zahrnuje i hatha jógu, neboť ásany a pránájáma jsou body na této cestě. Druhý význam slova ashtanga jóga je však užší a má označovat nejznámější, dynamický typ jógy. Ashtanga jóga v tomto smyslu je formou hatha jógy.

joga

Vezmeme-li v úvahu dva významy výše uvedených typů jógy, rozlišujeme mezi nimi různé styly. Jsou to např:

  • Ashtanga jóga - je založena na provádění stejného sledu ásan jako v první sérii.
  • Vinyasa jóga - je založena na provádění sekvence ásan v kombinaci s dýcháním, které mohou být na rozdíl od ashtanga jógy v libovolném pořadí.
  • Iyengar jóga - je založena na přesném provádění ásan a vydržení v nich.
  • Jin jóga - zaměřuje se na práci s fasciemi. Ta předpokládá delší vydržení v dané ásaně s cílem protáhnout tělo, zvýšit pohyblivost a uvolnit emoce.
  • Kundalini jóga - práce s energií kundaliní a čakrami. Zahrnuje provádění ásan spojených do tzv. krijí a zpívání manter.

Klasická jóga vás neláká? Tím však její nabídka nekončí. Pokud hledáte něco, co vás překvapí, můžete vyzkoušet jógu smíchu, hormonální jógu nebo dokonce pivní jógu! A i když poslední jmenovanou nedoporučujeme zavádět natrvalo, jsme přesvědčeni, že jóga je disciplína, která uspokojí požadavky úplně každého! 

domaci joga

Jaké jsou výhody cvičení jógy?

Stejně jako v jiných disciplínách je i při cvičení jógy důležitá pravidelnost. Právě ta zaručuje úspěch. Pravidelné cvičení jógy často změní celý životní styl těch, kteří ji cvičí. Má velmi blahodárný vliv na duševní i fyzickou sféru člověka. Díky ní se cítíme lépe sami se sebou, jsme ochotnější trávit čas venku a lépe se rozhodujeme pro své zdraví. Jóga je tedy často pozitivním faktorem při uskutečňování změn.

Cvičením jógy dosáhneme následujícího:

  • lepší nálada a více energie,
  • efektivnější fungování mozku,
  • hlubší spánek a účinnější regeneraci,
  • lepší fyzická kondice,
  • zlepšení zdravotního stavu.

Jsou tyto výhody dostatečným podnětem k tomu, abyste začali cvičit? Pokud ano, podívejte se, jak začít své jógové dobrodružství

Jóga pro začátečníky - jak začít?

Když začínáme cvičit jógu doma, je dobré vědět, jak ji správně provádět. Existuje několik bodů, jejichž dodržování vám počáteční fázi usnadní, i když vůbec ne. Při zahájení vlastního cvičení jógy nezapomeňte na:

  • správný přístup - bez pozitivního myšlení a ochoty k činnosti není jednoduché u cvičení vytrvat, je důležité si uvědomit, že jóga je činnost, která vyžaduje trpělivost, vytrvalost a odolnost,
  • potřebné cvičební pomůcky - pomůcky slouží k urychlení pokroku u zdravých lidí a k tomu, aby pomohly cvičit lidem trpícím různými nemocemi a fyzickými omezeními,
  • pohodlný oděv - ten musí být zvolen tak, aby neomezoval v pohybu a umožňoval cvičení naboso (takto provádíme ásany),
  • rozšíření znalostí o stylech jógy - pro začátek je vhodné vybrat si styl jógy, ve kterém budete cvičit,
  • rozšíření znalostí technik - přesná znalost ásan je důležitá pro maximální využití potenciálu vlastního těla,
  • příprava těla před tréninkem - před tréninkem jógy byste neměli jíst velká jídla a vyplatí se dbát na správnou hydrataci.

Existují nějaké kontraindikace pro cvičení jógy?

Před zahájením cvičení jógy byste si měli uvědomit důležitou otázku: kontraindikace. Pokud máme v této oblasti pochybnosti, měli bychom se poradit s lékařem. Mezi absolutní kontraindikace cvičení jógy patří osteoporóza a poruchy rovnováhy.

Poruchy pohybového aparátu nebo menstruace nejsou kontraindikací cvičení jógy. Mohou vás však vyloučit z provádění určitých pozic, aby nedošlo ke zhoršení vady nebo způsobení bolesti. V tomto případě je obzvláště důležitý vhodný výběr cviků.

Jaké doplňky potřebujete ke cvičení jógy?

Když se rozhodneme začít cvičit jógu, musíme se postarat o cvičební pomůcky. Zcela základním doplňkem, bez kterého se cvičení jógy neobejde, je gymnastická matrac nebo podložka na cvičení. Jejím účelem je zajistit přilnavost, aby tělo při cvičení neklouzalo. Při cvičení jógy je důležité používat tvrdé modely matrací a tenké podložky. Poskytují tělu větší stabilitu než ostatní.

Dalšími pomůckami, které se vám budou hodit do začátku, jsou:

  • odporové gumy - jsou užitečné, když tělo ještě není dostatečně protažené,
  • jógové bloky a kostky - pomáhají při učení pozic, slouží jako opora a lze je použít i k protahování.

Vybavení, které můžete použít při tréninku jógy, je k dispozici v našem obchodě Hop-Sport!

Oblíbené