Oficiální obchod
0
Celková cena: 0
Vytvořeno

10 Zář 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Domácí silový trénink / Osy k činkám

Silový trénink je nutností prakticky v každé posilovně a fitness centru. V tomto případě je důležitá nejen technika, ale také správné nastavení zátěže. Pro mnoho začátečníků je samotná hmotnost tyče informací, které nevěnují pozornost. Totéž platí pro výběr vhodného modelu pro danou cvičební polohu. Jaké parametry tedy mají činky? Kolik váží lomená, rovná a olympijská tyč?

Kolik obvykle váží tyč používaná v posilovně?

Pravidelní návštěvníci posiloven a kulturisté si nedokážou představit trénink bez použití činky. Takové vybavení mohou používat i začátečníci, ale volba optimální zátěže je nesmírně důležitá. Je důležité si uvědomit, že hmotnost činky a tyče se liší. Rozdílné hodnoty jsou ovlivněny mimo jiné šířkou a průměrem tyče. Kromě toho je důležitý také materiál, ze kterého je zařízení vyrobeno. Obyčejný chrom je nejlevnější a nejméně odolný, ale jeho tvrdá verze bude méně náchylná ke zničení. Na trhu jsou také modely vyrobené z jiných kovových slitin, například z černého zinku nebo z mnohem levnějších plastů.

Tyče jsou zařízení, která lze použít pro různé druhy cvičení doma i v posilovně. Činka se nejčastěji skládá z ocelové tyče, kterou uchopíte rukama. Na jejím konci jsou otočné objímky a na nich jsou umístěny kotouče. Důležité je, že se dámské a pánské tyče liší hmotností. První je kratší a mnohem lehčí. Váží přibližně 15 kg, zatímco hmotnost mužské tyče je 20 kg.

Typy tyčí a jejich hmotnosti

Tyče jsou k dispozici v několika variantách. Existují rovné, lomené nebo tzv. mřížové typy. První z nich je ocelová tyč, kterou používáme ke zvedání závaží na hrudník nebo ramena. Je také ideální pro provádění dřepů. Jedná se o nejuniverzálnější typ, který je užitečný pro provádění mnoha různých cviků.

Lomená tyč má tvar ohnuté tyče. Používá se především pro cviky na bicepsy a tricepsy. Mřížová tyč je však vhodná pouze pro silový trénink bicepsů a tricepsů. 

Pevná tyč je uvnitř zcela vyplněna, takže její hmotnost je vyšší. Menší modely váží od 5 do 9 kilogramů. Nejtěžší je olympijská tyč, kterou používají hlavně muži - váží kolem 20 kilogramů.

Jaké jsou rozměry činek?

Činky se skládají z tyče, závaží a svorek, díky nimž kotouče nepadají a zajišťují bezpečnost cvičence. Ceny tohoto vybavení se liší. Hmotnost kotoučů a tyče je pouze jedním z parametrů, protože nesmíme zapomínat, že se jedná o další rozměry. Neměli bychom také zapomínat, že na trhu je k dispozici několik různých typů tyčí, jejichž použití závisí na účelu zařízení. Činky s hřídelí jsou obvykle dlouhé do 50 cm, ohýbané tyče jsou dlouhé asi 120-150 cm a rovné a olympijské tyče až přes 2 metry.

Oblíbené