Oficiální obchod
0
Celková cena: 0
Vytvořeno

31 Říj 2022

Author

Hop-Sport Redakce

V kategoriích

Životní styl – rady, motivace, inspirace / Sportovní vybavení a potřeby / Bradla / Hrazdy / Osy k činkám / Posilovací lavice

Motivace do tréninku je klíčem k dosahování dalších sportovních úspěchů. I to nás tlačí ke každodenní fyzické aktivitě a zdravému životnímu stylu. Když dojde, začneme trénink vzdávat, stále častěji se dostáváme do pasti prokrastinace a pohodlného životního stylu a svá rozhodnutí odkládáme na čas. Co dělat, abyste s tím bojovali? Jak se motivovat k dalšímu tréninku? Přečtěte si náš článek a dozvíte se vše o tom, co dělat, abyste bojovali za lepší verzi sebe sama.

Co brání cvičení?

Jsou dny, kdy se nám do tréninku vůbec nechce a věci, které nás předtím motivovaly, jsou odsouvány do pozadí. Únava, špatné počasí za oknem, rodinná hádka, problémy v práci, měkký gauč, můj oblíbený seriál a tento hlas v mé hlavě "Nemám chuť." To jsou jen některé demotivátory, které nás odvádějí od sportovních rozhodnutí.

První krok je často tím nejtěžším. Pokud jsme si to však již řekli, začíná skutečný boj o vytrvalost v našich rozhodnutích. Existuje mnoho důvodů, proč necvičit. Pustit se však znamená, že ze dne na den cítíme, že naše kondice klesá, začne nám docházet dech a když stoupáme po schodech, zadýcháme se. To je znak toho, že byste se měli vrátit k aktivnímu životnímu stylu a znovu nalézt vůli trénovat.

Některé jevy, které nás demotivují, umíme eliminovat a bojovat s nimi. Člověk by se měl s druhými smířit, ale nepodlehnout jim. Nejrychlejší způsob, jak se vypořádat s leností a touhou sledovat další epizodu série a nepříznivou aurou. V každém případě stačí začít cvičit doma s použitím vybavení, které naleznete po ruce, nebo s vlastní váhou těla. V případě těžkých povinností a těžké práce na změny dobrá vůle nestačí. Musíme se přizpůsobit změnám a stanovit si konkrétní časy dne či noci, ve kterých se chystáme cvičit.

Každý má nějakou motivaci – více či méně si uvědomuje. To je to, co nás pohání dělat některé věci a vyhýbat se jiným. Největší hodnotu a účinnost má motivace vyplývající z vnitřního přesvědčení, že něco je pro nás důležité nebo že se vyplatí něco dělat.

únava
odmena

Jak se motivovat každý den?

Existuje tolik způsobů, jak se motivovat, a ještě více důvodů, proč to nechcete. Může to vyplývat z osobní potřeby, když je vykonávána činnost motivující sama o sobě, nebo mimo nás, když činnost vykonáváme s cílem získat odměnu nebo se vyhnout trestu. První typ motivace se nazývá vnitřní. Druhým je vnější motivace. Spojení obou je přímý způsob, jak dosáhnout svého cíle.

Jak tedy odvodit vnitřní motivaci? Stačí, že:

  • vybereme si činnost, která nás činí šťastnými,
  • přesně si definujeme cíle a budeme je kontrolovat (k dosažení musí být reálné),
  • pokud cvičíme sami, můžeme zvážit skupinový trénink nebo aktivitu s partnerem,
  • budeme soutěžit s jinými lidmi.
A co dělat v situaci, kdy vnitřní motivace nestačí? Tehdy přichází na pomoc vnější motivace. Tak zkusme:


  • řekněte jiné osobě o svém cíli - nechte tuto osobu kontrolovat náš pokrok,
  • nastavit odměny (může to být nový tréninkový úbor nebo vaše oblíbené občerstvení),
  • připravme si playlist s písničkami, které si rádi zapínáme během tréninku,
  • najděme si svůj sportovní idol (můžeme s ním trénovat nebo sledovat jeho pokroky).
Najít správnou motivaci pro sebe je klíčem k úspěchu. Sami musíme objevit, co nás povzbuzuje ke cvičení. Každý je jiný – má jiný charakter, temperament a zájmy. Při hledání aktivity, která je pro nás vhodná, se vyplatí řídit se těmito faktory.

Kdo nám pomůže v tréninku?

Skvělým nápadem na zvýšení motivace k tréninku je trénink s partnerem nebo ve větší skupině. Může to být přítel nebo člen rodiny (například partner nebo sourozenec). Pokud však takového mezi svými blízkými nemáme, pojďme na skupinové hodiny nebo využijme pomoci osobního trenéra. Kondiční trénink s instruktorem či individuální cvičení s osobním trenérem budou mít i další výhodu navíc. Kompetentní instruktor nebo trenér nám ukáže, jak cviky správně provádět a bude kontrolovat jejich průběh.

Trénink s kamarádem je jedním z nejlepších motivátorů. Dohodneme si termín na konkrétní den a čas, společně cvičíme, fandíme a soutěžíme, poskytujeme asistenci i při složitějších činnostech.

Trénink s partnerem nám pomůže prolomit naši nechuť v době, kdy neumíme najít chuť jít ven na trénink. Společná příprava vám dodá energii a nedovolí vám déle zůstat v pohodlném křesle.

Pro ty, kteří nemají s kým cvičit, přicházejí na řadu skupinové fitness hodiny. Nejčastěji se odehrávají ve skupinách po několika nebo tuctech. Všichni se navzájem motivují a přítomnost více lidí nás nutí přizpůsobit se dané činnosti. Hodiny vede instruktor, který své žáky nakazí obrovskou dávkou pozitivní energie. Cvičení jsou prováděna s hudbou, která vás povzbuzuje k tomu, abyste vydali ze sebe maximum. Skupinové třídy se vyznačují velmi velkou rozmanitostí. Můžeme navštěvovat jógu, strečink, aerobik a tabatu, ale i taneční či silové tréninky. Během tréninku se lektoři věnují všem svěřencům a poskytují tipy na konkrétní cvičení. Během jednoho dne se můžeme zúčastnit i několika vyučovacích hodin.

Když však potřebujeme větší disciplínu nebo jsme začátečníci, můžeme využít služeb osobního trenéra. Potom máme jistotu, že osvojení si základů bude bezpečné. Tento typ tréninku probíhá individuálně nebo maximálně pro dvě osoby. Celý cvičební plán se upravuje individuálně. Zvláštní pozornost se věnuje zlepšování celkového zdraví, tvaru těla, kondice, kondice a pohody. Trenéři učí správné pohybové vzorce a zaměřují se na využití celého rozsahu pohybu při cvičení. Osobní trénink navíc pomáhá předcházet zraněním a bojovat proti dysfunkcím a anatomickým anomáliím.

trenér
domáci posilovna

Motivujte se ke cvičení – vytvořte si domácí posilovnu!

Jedním z nápadů na motivaci je vytvoření domácí posilovny. Bude to skvělá alternativa k fitness klubům a tradičním tělocvičnám, které jsou často přeplněné a jednotlivé cviky lze jen těžko provádět. Toto řešení potěší zejména lidi s introvertní povahou a perfektně se bude hodit v podzimním a zimním období, kdy počasí nenabádá lidi jít ven. Už jen dobudování fitness zařízení v nás může vyvolat vzrušení a další kroky směrem k aktivní straně síly budou jednodušší.

V dobře vybavené domácí posilovně vám nesmí chybět posilovací stroje či příslušenství pro silový trénink. Náš aktivní koutek by měl mimo jiné zahrnovat:

Oblíbené