Oficiální obchod
0
Celková cena: 0
Vytvořeno

15 Lis 2022

Author

Gabi Mazur

V kategoriích

Domácí fitness trénink / Fitness zařízení / Cyklotrenažéry / Recumbenty / Rotopedy

Jak dlouho trvá, než uvidíte efekty tréninku na rotopedu?

Rotoped je úžasné fitness zařízení, protože má tolik potenciálu, že na něm mohou cvičit profesionálové i amatéři. Mezi jeho největší přednosti patří především obrovské možnosti nastavení, které umožňují přizpůsobit přístroj téměř každému cvičenci. Na rotopedu tak můžete cvičit kardio i intervalově, zhubnout, ale také zeštíhlit postavu. Účinky vás však budou stát a neuvidíte je hned. Chcete-li vědět podrobnosti, nasedněte na kolo a čtěte dál!

Trénink na rotopedu

Trénink na rotopedu může probíhat v posilovně, ale drtivá většina aktivních lidí to raději dělá doma. Rotopedy mají speciální tréninkové programy, díky kterým můžete provádět plnohodnotná cvičení, zaměřená na předem zamýšlený efekt. Nejlepší z nich naleznete v internetovém obchodě Hop-Sport, kde najdete také řadu užitečných doplňků a fitness vychytávek, které zvyšují tréninkový výkon.

Bez ohledu na zvolený tréninkový cíl budou při cvičení na stacionárním kole pracovat především svaly dolních končetin, a to: stehenní svaly – hlavně čtyřhlavý sval stehenní, lýtkové svaly – sval gastrocnemius a sval gluteální. Zaměřte na ně svou pozornost, prociťte je a aktivujte je v rámci konkrétních cvičení.

rotoped Hop-sport

Jak začít se cvičením na rotopedu?

Trénink na stacionárním kole je možný prakticky v každém bytě či domě. Ve skutečnosti nepotřebujete mnoho místa, abyste mohli plně využít funkčnosti tohoto zařízení. Po tréninku stačí kolo přesunout na vhodné místo pomocí transportních koleček nebo jej složit. Důležité však je, aby vaše vybavení splňovalo příslušné parametry a mělo vlastnosti, díky nimž bude trénink efektivní. Mezi nejdůležitější z nich patří:

  • nastavitelné a pohodlné sedlo,
  • nastavitelný odpor (alespoň několik stupňů),
  • nastavitelné zapínání v oblasti chodidel,
  • transportní kola,
  • kvalitní materiály, ze kterých je zařízení vyrobeno,
  • tréninkový počítač s displejem,
  • vestavěné tréninkové programy nebo specializovaná aplikace pro mobilní zařízení.
Před tréninkem na stacionárním kole se postarejte o zahřátí. Jediné, co musíte udělat, je strávit pouhých 5 minut, než naskočíte na kolo. Nemusíte však ztrácet čas hledáním sofistikovaných rozcviček. Tady je náš návrh rozcvičky, který jsme připravili speciálně pro váš trénink.
osoba na rotopedu

Rotoped - rozcvička

1. Rozhýbte páteř!
Vytvořte přední podpěry na celých rukou a kolenou a kývejte prsty na podlaze. Ujistěte se, že zápěstí máte pod rameny a ve stejné linii. Kolena mějte v jedné linii s pánví, na šířku boků. Teď už jen stačí vyrobit nějaký tucet „kočičích hřbetů“. Nejde o nic jiného, než o zakulacený pohyb páteře (skrytí hlavy směrem k hrudní kosti) a její následné pomalé spouštění, aby mírně klesla. Zároveň nezapomeňte zvednout hlavu a podívat se na strop. Toto cvičení opakujte několikrát.

 2. Dynamické skákání
Toto cvičení určitě znáte z hodin tělesné výchovy ve škole. Výchozí poloha je jednoduše vzpřímená poloha těla s nohama blízko u sebe a rukama umístěnými podél těla. Tento cvik spočívá v současném odpalování obou nohou do strany – pomocí výskoku a současného odpalování horních končetin do strany (nad hlavu) a následném návratu do výchozí polohy. Musíte dbát na to, aby se vaše kolena během pohybu nedostala dovnitř a aby byla vaše páteř nastavena ve svých přirozených křivkách.

 3. Proveďte několik výpadů
Jedná se o skvělý vícekloubový cvik, který vás dokonale připraví na trénink. Výchozí pozicí bude vertikální aktivní poloha, tzn. chodidla rozmístěná na šířku boků a páteř nastavená do správných (přirozených) zakřivení. Potom provedeme výpad, přičemž váhu těla přeneseme na vedoucí nohu. Potom, když stabilizujete předpokládanou polohu, jděte kolenem dolů a zastavte jej několik centimetrů nad podlahou. Zatlačením a odtlačením chodidla přední nohy se vraťte do výchozí polohy. Proveďte několik opakování na každé noze.

4. Běhejte
Sedněte si na rotoped a asi minutu šlapejte uvolněným tempem. Po této době začněte s hlavním tréninkem.

Pokud jste začátečník, nezapomeňte, že váš trénink nemusí být dlouhý a velmi únavný. Trvá to jen 4 minuty! Postupem času přidávejte ke každé tréninkové jednotce vteřiny navíc, až si konečně vybudujete kondici a ani 40minutové cvičení vám nebude dělat problémy. Musíte však být trpělivý a nalézt v sobě odhodlání a zjistíte, že to bude stát za to.

zelenina

Cvičení na rotopedu a dieta

Velmi důležitou roli v celém tréninkovém procesu a dosažení požadovaných účinků hraje správná výživa. Hovoříme zde o používání vhodné stravy bohaté na vitamíny a dobře zvolené makro a mikroelementy. Kromě toho je důležité také hydratovat organismus, zejména v létě. Podle doporučení WHO by měl člověk vypít 4 litry vody denně, zvláště v horkých dnech. Třeba mít na paměti, že lidské tělo při intenzivním cvičení potřebuje vodu ve větším množství než tělo člověka, který netrénuje.

Důležité je také to, co jíte před a po tréninku. Jídlo před tréninkem by nemělo obsahovat mnoho tuku. Musí být obohacen o velké množství sacharidů a malé množství bílkovin a vlákniny. Dobrou možností by bylo jíst například ovesné vločky s banánem. Takové jídlo je nejlepší sníst ne méně než hodinu před začátkem tréninkové jednotky. A co po tréninku? Více sacharidů a bílkovin než před aktivitou a malé množství dobrých tuků. Výborným jídlem bude kuře na páře s kroupami nebo rýží a čerstvá zelenina s olivovým olejem.

trénink na hubnutí

Kdy vidíte první účinky efekty na rotopedu?

Pravidelnost - ve skutečnosti je klíčem k úspěchu a dosažení vysněné postavy. Trénujete-li systematicky a dodržujete vyvážený stravovací systém, účinky se dostaví samy. Důležité však je, aby byl trénink především efektivní. 

Na co si dát pozor, aby byl trénink úspěšný? Pro několik prvků, zejména:

  • přiměřená srdeční frekvence – přizpůsobená cíli,
  • přiměřená jednotka tréninkového času – přizpůsobená i stanovenému cíli,
  • progrese (může jít o prodloužení tréninkového času až o 30 s v každé tréninkové jednotce),
  • motivace a ochota přijímat nové výzvy.
Nezapomínejte, že tréninkem na stacionárním kole nenaberete mnoho svalové hmoty na dolních končetinách. Určitě zpevní (zpevní a vylepší) a budou odolnější, ale nevybudujete si je jako v případě silového tréninku.

Chcete-li zeštíhlit postavu, zlepšit kondici a posílit hlavně dolní končetiny, výbornou volbou bude stacionární kolo. Kromě toho, pokud jste někdo, kdo miluje jízdu na běžném kole, možná budete chtít zvážit nákup speciálního typu stacionárního kola, jako je například spinning. V podzimní a zimní sezóně bude skvělou náhradou za standardní dvoukolku.

Při hledání dokonalého rotopedu pro dosažení skutečně viditelných efektů navštivte internetový obchod Hop-Sport. Zkontrolujte specifikace, vyberte si svůj oblíbený model a získejte dárek, se kterým dosáhnete svých vysněných cílů!

Oblíbené