Oficiální obchod
0
Celková cena: 0
Vytvořeno

27 Zář 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Nákupní průvodce / Nezbytné tréninkové doplňky / Příslušenství fitness / Gymnastické míče / Podložky na cvičení

​Fitness podložky

Fitness podložky nebo podložky na cvičení jsou levnějším, ale velmi užitečným doplňkem pro cvičení. Jsou užitečné jak doma, tak v profesionálních fitness centrech. Nevhodně zvolené nebo příliš levné mohou výrazně zhoršit výsledky a kvalitu cvičení. Lze cvičební podložku nějak nahradit? Co zvolit místo tréninkové podložky?

Nejdůležitější vlastnosti podložky na cvičení

I když cvičíte v profesionálním fitness centru, je vždy lepší mít s sebou vlastní podložku než používat podložku, která je společná a používá ji mnoho lidí. Kvalitní podložka na cvičení plní několik důležitých funkcí:

  • odděluje vás od studené podlahy,
  • chrání pokožku,
  • poskytuje pohodlí během cvičení,
  • absorbuje pot,
  • snižuje hluk.

Někteří lidé, zejména začátečníci, se domnívají, že gymnastické podložky lze nahradit například karimatkou. Má tepelně izolační vlastnosti, je měkká a používá se při turistice nebo jako podložka do spacáku. Nemá však vlastnosti, které jsou vyžadovány od cvičební podložky. Tepelně izolační fólie snadno klouže po podlaze a snadno se namočí.

Jaká je nejlepší tréninková podložka?

Nejlepší tréninková podložka je především taková, která splňuje očekávání uživatele a je přizpůsobena prováděné fyzické aktivitě. Profesionální podložky jsou především zárukou bezpečnosti. Při výběru správného výrobku byste měli zohlednit nejen tloušťku a materiál, ale také pružnost, přilnavost a rozměry podložky. Velikost by měla odpovídat výšce uživatele a měla by se snadno srolovat. Dále je vhodné zkontrolovat, zda lze podložku prát nebo jinak čistit.

Cvičební matrace jako alternativa k podložce?

Gymnastické matrace se používají především při cvičení, které vyžaduje dobrou ochranu těla a izolaci od podlahy. Velmi dobře pohlcují kinetickou energii a tlumí hluk vznikající při cvičení a zároveň poskytují vynikající tlumení. Na gymnastických žíněnkách lze provádět mnoho různých druhů tréninku. Jejich největší výhodou je velká velikost a tloušťka.

V porovnání s tréninkovými podložkami zabírají gymnastické podložky mnohem větší plochu a lze je spojit s jinými podložkami pomocí suchého zipu a vytvořit tak velkou samostatnou cvičební plochu. Nejlepší modely mají také pohyblivé segmenty, které umožňují jejich složení na několik částí. Velké rozměry cvičebních matrací umožňují provádět složitější cvičení a chránit podlahu na větší ploše.

Tloušťka gymnastických žíněnek chrání cvičence před odřeninami nebo puchýři i při těch nejintenzivnějších trénincích. Kvalitní výrobky jsou navíc vysoce odolné a nepromokavé, takže jsou skvělým doplňkem pro intenzivní tréninky.

Cvičební podložka nebo matrace?

Když volíte mezi podložkou na cvičení a matrací, je třeba zvážit několik klíčových aspektů. Podložka na cvičení je kompaktnější a specializovanější řešení, ideální pro různá cvičení, jako je jóga, pilates a strečink. Poskytuje stabilitu a pohodlí při cvičení a chrání cvičícího i podlahu. Naproti tomu gymnastická podložka může být univerzálnější a slouží nejen ke cvičení, ale také k relaxaci, meditaci a dalším aktivitám. Cvičební matrace je vhodnější pro gymnastická, akrobatická nebo rehabilitační cvičení. Konečný výběr závisí na vašich preferencích, typu cvičení, zamýšleném použití a dostupném prostoru.

Oblíbené