Oficiální obchod
0
Celková cena: 0
Vytvořeno

27 Zář 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Domácí silový trénink / Osy k činkám / Sportovní příslušenství

Silový trénink se neobejde bez zátěže, která stimuluje naše svaly. K tomu, abyste je mohli zvedat, budete potřebovat t - zařízení, na které můžete umístit závaží v podobě kotoučů. Obvykle má podobu rovné tyče se závitovými konci, na které se umístí závaží. Tyče s přídavnými závažími se odborně nazývají velké činky. Cvičení s tyčemi je základem silového tréninku a přípravy na další druhy cvičení.

Pokud chceme začít cvičit s tyčemi, musíme si vybrat správné vybavení. Existuje několik typů tyčí a každá z nich je určena pro trochu jiné cviky. Rozlišujeme mimo jiné: olympijskou tyč a rovnou tyč.

Jaký je rozdíl mezi těmito dvěma typy? Kterou z nich bych si měl/a vybrat? Odpovědi na tyto otázky naleznete v následujícím článku.

Co je to olympijská tyč a jaké jsou její vlastnosti?

Olympijské tyče byly vytvořeny pro profesionály a lidi, kteří to se silovými sporty myslí vážně. Charakteristickým rysem olympijských tyčí je jejich větší průměr než u standardních tyčí, který je 50 mm. Konce olympijských tyčí jsou založeny na otočných ložiskách, která umožňují volné otáčení zatěžovaných částí, což zajišťuje plynulejší trénink a zanedbatelné riziko zranění. V této rodině tyčí najdeme rovné olympijské tyče, mírně lomené olympijské tyče a silně lomené tyče.

Z hlediska velikosti se olympijské tyče dělí do dvou skupin:

  • olympijské tyče pro muže
  • olympijské tyče pro ženy

Rozdíl mezi nimi je ve velikosti a hmotnosti. Jedná se o požadavky Mezinárodní vzpěračské federace.

Mužská olympijská tyč má délku 220 cm a hmotnost 20 kg. Vezmeme-li v úvahu, že standardní tyče začínají na délce 120 cm, je rozdíl značný.

Dámská olympijská tyč je dlouhá 210 cm a váží 15 kg. Jedná se o mírný rozdíl oproti verzi určené mužům, který je však dán odlišnou anatomickou stavbou mužů a žen. Obě olympijské tyče mohou mít nosnost až 680 kg.

Rovná tyč - výhody a nevýhody ve srovnání s olympijskou tyčí

Rovná tyč je standardní verzí tyče. Dodává se v různých délkách, od velmi krátkých až po ty, které konkurují olympijským tyčím. Různé modely se proto liší také hmotností. Z tohoto důvodu jsou rovné tyče vhodnější pro začátečníky, kteří se techniku cvičení teprve učí. Mohou si vybrat lehčí tyč a s menší hmotností se snáze naučí správné pohybové vzorce.

Na druhou stranu olympijské tyče jsou určeny pro pokročilé nebo středně pokročilé. Měli by na nich cvičit lidé, kteří již cviky dokonale zvládli. Olympijské tyče navíc méně zatěžují zápěstí díky rotačnímu zakončení. Mezi další výhody rovných olympijských tyčí patří např:

  • větší odolnost - tyč je vystavena mnohem většímu používání a většímu počtu pádů,
  • technická chromová úprava - poskytuje velmi vysokou ochranu proti oděru, je odolná proti potu, poskytuje dodatečnou pevnost a výraznou tvrdost povrchu,
  • lepší přilnavost povrchu - poskytuje větší jistotu, že vám tyč nevyklouzne z rukou.

Cvičení s olympijskou tyčí

Rozdíly mezi olympijskou tyčí a rovnou tyčí již známe. Nyní je čas analyzovat, jaké cviky s nimi můžete provádět.

Rozdíl mezi cviky, které provádíme s rovnou tyčí a s olympijskou tyčí, není příliš velký. Na obou typech tyčí můžeme provádět podobné cviky. Největší rozdíl ve cvicích je patrný, když porovnáme krátkou rovnou tyč s olympijskou tyčí. Jsou věnovány mírně odlišným cvikům.

Olympijská tyč je vhodná především pro cvičení horní části těla, jako jsou ramena, hrudník a záda. Nejoblíbenější cviky na horní část těla s olympijskou tyčí jsou:

  • tlaky vleže,
  • tlaky vsedě,
  • veslování,
  • zvedání velké činky ze země.

Nic vám však nebrání v tom, abyste olympijskou tyč používali také
při procvičování spodních svalů, jako jsou nohy a hýždě.
Mezi nejčastěji prováděné cviky na spodní část těla s olympijskou tyčí patří :

  • rtvý tah,
  • cviky, při nichž je tyč umístěna kolem krku, jako jsou výpady nebo dřepy.
Cvičení se standardní rovnou tyčí

Cvičení se standardní rovnou tyčí

Začátečníci se mohou naučit techniku výše uvedených cviků s použitím klasické rovné tyče. Protože rovná tyč je k dispozici v lehčích verzích, je snazší kontrolovat váhu. Chcete-li se dostat k vyšším tréninkovým zátěžím, jsou nejdůležitější základy. Pouze při dodržování správné techniky cvičení se můžete těšit z očekávaných výsledků a vyhnout se zraněním.

Kromě toho je rovná tyč k dispozici také v krátké verzi. Můžeme ji použít pro další typy cvičení, zejména pro horní část těla. S rovnou činkou můžeme cvičit ramena, bicepsy a tricepsy. Lze ji použít pro takové cviky, jako jsou např. 

  • ohýbání předloktí při úchopu podhmatem a nadhmatem,
  • přítahy s činkou nad hlavou,
  • úzký tlak vleže,
  • přítahy pod bradu.

Standardní tyče jsou k dispozici v sadách složených z modelů různých délek a v kombinacích s lomenými tyčemi. Zakoupením takové sady se otevírá možnost provádět ještě širší škálu cviků s činkou.

Rozdíly v technice a stabilizaci při použití olympijské a rovné tyči

V tuto chvíli může mnoho lidí napadnout otázka: pocítíme při cvičení velký rozdíl v používání olympijských a rovných tyči? A i když se to na první pohled nemusí zdát, na určité úrovni pokročilosti bude rozdíl dramatický. 

Olympijská tyč má větší odolnost. Při zvedání těžkých vah se můžeme cítit jistěji. Tento typ tyče je odolnější vůči častějšímu používání a shazování. Chromovaný povrch poskytuje vysokou úroveň ochrany proti oděru a potu a také zpevňuje konstrukci. Otočné návleky poskytují větší pohodlí při intenzivním tréninku a snižují tlak na zápěstí. 

To vše přispívá k udržení správné techniky a stability během cvičení. Při tréninku s těžkými váhami je velmi důležitý pocit jistoty a bezpečí při používání tréninkového vybavení.

Jak si mám vybrat správnou tyč pro své potřeby?

Při nákupu tyče do domácí posilovny musíme vzít v úvahu především dva aspekty - naši pokročilost a to, jaké cviky budeme provádět. V prvním případě je vhodné si poctivě odpovědět na otázku: v jaké fázi pokročilosti se nacházíme v tréninku a bude pro nás daný typ tyče vhodný? Připomeňme, že olympijská tyč se doporučuje pro pokročilé nebo středně pokročilé a rovná tyč pro ty, kteří jsou na začátku své tréninkové cesty. 

Druhým aspektem je typ cvičení, které chceme provádět. Pokud plánujeme provádět vícekloubové cviky, pak je nejlepší volbou dlouhá tyč: olympijská nebo rovná. Pokud naopak chceme pracovat na ramenou, bicepsech a tricepsech, pak je lepší volbou krátká rovná tyč. V případě domácích posiloven značné velikosti můžeme být v pokušení zakoupit sadu různých typů úchopů. 

Bez ohledu na to, pro který typ činky se rozhodneme, je vhodné vybírat odolné výrobky s dalšími funkcemi, jako jsou drážkované úchyty nebo konce se závitem. Díky nim budeme moci cvičit bezpečně, bez cizí pomoci a zároveň účinně stimulovat naše svaly.

Tyče Hop-Sport

V obchodě Hop-Sport najdete standardní i olympijské tyče různých délek. Nabízíme rovné tyče, lehce lomené tyče a silně lomené tyče. Nejnáročnější uživatelé, kteří hledají specializované činky, v naší nabídce najdou také tyč na mrtvý tah, známou také jako trex bar

Všechny naše tyče, jsou vyrobeny z vysoce kvalitní masivní lité oceli s chromovanou povrchovou úpravou. Obdržíte také  svorky pro upevnění závaží k čince. 

Pokud hledáte komplexní silový trénink, při kterém zapojíte různé svalové partie, je dobré si pořídit sadu tyči. Toto řešení vám umožní zpestřit tréninky tím, že svalům poskytnete různorodé druhy stimulací.

Shrnutí

Nespornou výhodou tréninku s tyčemi, ať už rovnými nebo olympijskými, je nespočet cviků, které můžeme provádět. Pohybové vzorce se zase velmi rychle zakódují v našem těle.  

Další výhodou tréninku s činkou je možnost téměř neomezeného rozvoje zátěže. Jak rosteme a naše síla se zvyšuje, můžeme snadno postupovat v tréninku. 

Přemýšlíte o výběru tyče pro cvičení? Podívejte se na kompletní nabídku obchodu Hop-Sport!

Pokud chcete zlepšit vzhled své postavy, zvýšit sílu nebo nabrat hmotu, určitě si vyberte ten správný grif pro vás a začněte cvičit ještě dnes! 

Oblíbené