Oficiální obchod
0
Celková cena: 0
Vytvořeno

07 Zář 2022

Author

Hop-Sport Redakce

V kategoriích

Nákupní průvodce / Fitness zařízení / Rotopedy

Rotoped - jaký vybrat?

Rotoped je perfektní i pro budování kondice a posilování svalů nohou. Své uplatnění najde i při rehabilitaci dolních končetin, pomáhá k dosažení kondice po úrazech. Výběr správného rotopedu pro vás je velmi důležitý. Na trhu je množství druhů zařízení, která si můžeme vybrat v závislosti na našich potřebách a preferencích. Níže uvádíme dva návrhy rotopedů Hop-Sport.

Recumbent

Recumbent

Recumbent je ideální pro lidi:
  • boj s bolestmi v křížové oblasti – při použití recumbentu zaujmeme polohu, která odlehčí naši páteř a umožní nám cvičit bez bolesti. Když však bolest přetrvává, určitě navštivte trenéra nebo fyzioterapeuta.
  • nadváha - horizontální poloha kola výrazně zmenšuje přetížení, cvičenec se cítí pohodlněji, takže jej od tréninku rychle neodradí
  • po úrazech nohou – v tomto případě dobře poslouží i recumbent, protože při cvičení na něm nejsou síly působící na klouby tak velké jako na cyklotrenažéru.

Výhodou všech tréninkových kol a rotopedů Hop-Sport je mimo jiné i to, že disponují funkcí nastavení polohy a také pulzními senzory, díky kterým můžeme snadno kontrolovat průběh tréninku.

Jaký trénink provádět na recumbentu?

Recumbent je určen zejména pro méně intenzivní trénink. Odhaduje se, že chceme-li spalovat tuky méně intenzivním tréninkem, měli bychom cvičit alespoň 40 minut. Je to dáno fyziologií, protože na začátku tréninku naše tělo využívá glykogen a teprve poté začne využívat energii z tukové tkáně. Takový trénink je považován za nejúčinnější formu redukce tělesného tuku.

Cyklotrenažér

Cyklotrenažér je zařízení určené pro intenzivnější fyzickou námahu. Umožňuje vám vést cyklistický trénink doma.
Při cvicích zapojujeme zejména svaly dolních končetin. Trénink na tomto typu kola nám umožňuje zpevnit hýždě, stehna a lýtka – neznamená to jejich náhlé rozšíření, což je často případ něžného pohlaví. Na cyklotrenažéru můžeme provádět jak intenzivní trénink, který trvá déle, tak i takzvané intervalové, které nám zaberou méně času, ale na oplátku musíme dát více práce, v krátkém čase.

Cyklotrenažéry Hop-Sport stejně jako recumbenty, mají nastavení volantu a sedadla, navíc je u volantu monitor, který zobrazuje parametry jako čas, rychlost, vzdálenost a spálené kalorie.

Cyklotrenažér

Příklad intervalového tréninku

Standardně začínáme trénink desetiminutovou rozcvičkou (pomalé cyklistika). Intervalový trénink bez rozcvičky by měl trvat 15–20 minut. Čas práce a odpočinku bude záviset na pokročilosti cvičící osoby. Níže naleznete tréninkový plán pro začátečníky, mírně pokročilé a pokročilé.

Začátečníci:
  • zahřívání - 10 minut
  • tréninkový čas - 30 vteřin
  • čas odpočinku 60 sekund
Středně pokročilí:
  • zahřívání - 10 minut
  • tréninkový čas - 30 sekund
  • čas odpočinku 30 sekund
Pokročilí:
  • zahřívání - 10 minut
  • tréninkový čas - 30 sekund
  • čas odpočinku 15 sekund
Bez ohledu na to, zda trénujeme méně intenzivně, ale déle (aerobní trénink), nebo trénujeme intenzivněji a kratší dobu, budeme spalovat přebytečný tělesný tuk. Základ tréninku bude jiný, ale cíle bude dosaženo.
Oblíbené