Oficiální obchod
0
Celková cena: 0
Vytvořeno

06 Zář 2022

Author

Hop-Sport Redakce

V kategoriích

Nákupní průvodce / Fitness zařízení / Eliptické trenažéry

Jak vybrat eliptický trenažér?

Málo místa, velké tréninkové potřeby. Znáte tento stav? Pravděpodobně vás tedy potěší, že existuje všestranný a univerzální stroj pro procvičení mnoha různých partií těla. Eliptický trenažér, protože o něm mluvíme, byl navržen s ohledem na možnost všeobecných rozvojových cvičení doma. Abychom z ní však mohli čerpat maximální užitek, model a typ zařízení bychom měli přizpůsobit našim individuálním potřebám. Přečtěte si náš článek a dozvíte se více o tom, jak si vybrat eliptický trenažér, aby vyhovoval vašim potřebám.

trenažér

Eliptický trenažér - co to je?

Eliptický stroj, eliptický trenažér. Ve skutečnosti jde o jedno a totéž zařízení. I když jazykovědci tvrdí, že rozdíly v konstrukci ovlivňují i názvosloví (u eliptických strojů je setrvačník umístěn vpředu, u eliptických trenažérů vzadu), nejvíce se nám počítají možnosti zařízení a jeho využití. Eliptický trenažér v této věci zůstává nesporným mistrem domácího tréninku, neboť poskytuje obrovské pole k předvedení. Konstrukčně připomíná kombinaci stacionárního kola, běžeckého pásu, stepperu a veslovacího trenažéru. Byl navržen s ohledem na správné držení těla, díky čemuž cvičení na něm snižuje námahu zad a ramen. Uživatel v něm může ovládat sílu odporu s cílem zvýšit míru zapojení jednotlivých svalových skupin. Eliptical je vhodný především pro tvarování postavy, jakož i pro práci na efektivitě a kondici celého těla.

Který eliptický trenažér je lepší, tedy jaký typ zvolit?

Chcete-li obohatit svou domácí posilovnu, nebo prostě hledáte zařízení, které vám pomůže nahradit práci jiných, výběr eliptického trenažéru je to nejlepší, co můžete udělat. Stručný popis hlavních typů tohoto zařízení vám pomůže při rozhodování o koupi konkrétního modelu. Na trhu jsou dostupné modely, které se liší konstrukcí, ale také možnostmi, které při používání poskytují. Existují tři hlavní typy crossových trenažérů:

  • mechanický,
  • magnetické,
  • elektromagnetické.

Který si vyberete, závisí na vašich osobních preferencích, ale i vaší peněženky. Pamatujte však, že v internetovém obchodě Hop-Sport naleznete ty nejlepší eliptické trenažéry na trhu!

Mechanický eliptický trenažér

Hlavními rozdíly ovlivňujícími rozdělení eliptických trenažérů je konstrukce jejich brzd. Mechanická konstrukce je již zastaralá a neposkytuje maximální tréninkový efekt. Mechanický eliptický trenažér má mechanismus podobný tomu automobilovému. V důsledku toho se setrvačník i brzda velmi rychle opotřebovávají, což se promítá do hlučného chodu. Mechanický trenažér velmi často mimo jiné nemá interaktivní panel ani možnost regulace zátěže. Pohodlí při cvičení na něm zanechává spoustu požadavků. Je však třeba poznamenat, že taková zařízení jsou relativně levná a komponenty, ze kterých jsou vyrobeny (zejména rám), jsou dost odolné. Při rozhodování pro mechanický eliptický trenažér musíte mít na paměti, že časem si budete muset pořídit pokročilejší trenažér.

Magnetický trenažér

Stroje, jako jsou magnetické eliptické trenažéry, vytlačily mechanické konstrukce zejména díky výhodám jejich systému nastavení odporu a brzd. Setrvačník se v jejich případě reguluje pomocí magnetů (ruční ovládání nebo z ovládacího panelu). Díky tomu jsou magnetické trenažéry tišší a nabízí mnohem větší možnosti tréninku. V jejich případě lze upravit odpor bez zastavení celého stroje a realizovat řešení v podobě tréninkových programů. Jejich životnost je extrémně vysoká a umožňuje dlouhá léta cvičení v komfortních podmínkách.

Eliptický trenažér Hop-sport
Eliptický trenažér Hop-sport

Elektromagnetický trenažér

Evoluční vývoj magnetického eliptického trenažéru přinesl elektromagnetický eliptický trenažér, který využívá elektromagnetu. Brzdění nezahrnuje pohyblivé části, díky čemuž je zařízení prakticky bezporuchové. Odpor se reguluje intenzitou proudu procházejícího elektromagnetem a všechny změny v tréninku probíhají z ovládacího panelu. Elektromagnetický trenažér tak poskytuje neskutečný komfort používání, skvělou plynulost při změně následných tréninkových programů a navíc je extrémně tichý v provozu.

Který eliptický trenažér byste si měli vybrat? Pozor na parametry!

Jednoznačně nejlepší eliptické stroje jsou zařízení s magnetickým a elektromagnetickým mechanismem. Jsou tiché, odolné a nabízejí skvělé možnosti pro plánování a realizaci dalších vzdělávacích programů. Při rozhodování o konkrétním modelu eliptického trenažéru se vyplatí věnovat pozornost také jeho dalším parametrům, které ovlivňují efektivitu a komfort našich cvičení. Mezi nejdůležitější z nich patří:

  • hmotnost a umístění setrvačníku,
  • nastavení odporu,
  • hmotnost a rozměry,
  • doplňkové funkce.

Hmotnost a umístění setrvačníku

Pohon eliptických trenažérov je založený na pôsobení zotrvačníka, ktorý nám pri cvičení dáva odpor. Jeho váha určuje náročnosť tréningu. Na trhu sú dostupné stroje so zotrvačníkmi v rozsahu od 10 do 30 kg. Najpopulárnejšie zariadenia spadajú medzi tieto extrémne hodnoty. Okrem hmotnosti je dôležité aj umiestnenie zotrvačníka v dizajne trenažéra. V modeloch s pohonom zadných kolies je zotrvačník umiestnený takmer medzi našimi nohami, v modeloch s pohonom predných kolies - na zadnej strane zariadenia. Technológia zadného pohonu je menej komplikovaná, a teda - menej núdzová. Navyše dáva možnosť väčšej záťaže, čo je dôležité pre ľudí so značnou hmotnosťou, ktorí chcú trénovať na eliptickom trenažéri. Technológia predného pohonu je oveľa väčšia, hlasnejšia, ale dáva možnosť cvičiť aj vysokým ľuďom a robí náš krok pri cvičení dlhším a prirodzenejším.

zotrvačník
zátěž

Nastavení zátěže

Nejlepší je, má-li eliptický trenažér pohodlný a průhledný panel pro ovládání odporu. Ve starých konstrukcích se to dělalo ručně a mohlo se to uskutečnit až po sesazení ze stroje. Moderní eliptické trenažéry lze ovládat pomocí dotykového panelu nebo speciální cvičební aplikace. Trénink tímto způsobem zabere méně času a umožní vám plynule přecházet z jednoho programu do druhého.

Rozměry a nosnost

Chcete-li eliptický trenažér, který lze rychle složit a přemístit, zvažte stroj s pohonem zadních kol. Poskytuje mobilitu potřebnou v malých bytech, například v garsonkách. Pokud se však zaměřujete především na odolnost a co nejlepší reprodukci přirozeného běhu – pořiďte si trenažér s předním pohonem. Bez ohledu na typ dbejte na nosnost přístroje, která určuje maximální hmotnost cvičícího.

Dodatečné funkce

Výrobci eliptických trenažérů přidávají do svých zařízení mnoho dalších funkcí, které posouvají trénink na novou úroveň. Kromě tréninkových programů nahraných do ovládacího panelu umisťují na stroje senzory pro měření času, vzdálenosti, rychlosti, ale také pulsu a spálených kalorií. Interaktivní eliptické trenažéry navíc umožňují připojení k jiným zařízením a aplikacím přes Bluetooth. Tímto způsobem můžete sledovat, ukládat a analyzovat své výsledky z tréninků, abyste si mohli lépe naplánovat další cvičení.

Oblíbené