Oficiální obchod
0
Celková cena: 0
Vytvořeno

10 Zář 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Domácí silový trénink / Sportovní vybavení a potřeby / Posilovací lavice

Cvičební lavice jsou základním vybavením každé posilovny, ať už domácí, nebo profesionální. Vyznačují se poměrně jednoduchou konstrukcí. Základní verze obsahují sedadlo s opěradlem a nosný rám. 

Na trhu je k dispozici mnoho typů cvičebních lavic. Některé z nich jsou určeny pro trénink s tyčemi, jiné jsou díky svým neobvyklým tvarům uzpůsobeny pro provádění cviků na konkrétní svalovou skupinu, aniž by bylo nutné používat externí zátěž.

Typy tréninkových lavic dostupných na trhu

  • Rovná lavice - rovnoběžná se zemí. Nemá žádné ohyby. 
  • Činková lavice - což je rovná lavice, která má nastavitelné stojany, na které se umisťuje činka. 
  • Šikmá lavice - která je nakloněná. 
  • Nastavitelná lavice - která má několik úrovní nastavení sklonu povrchu.
  • Lavice na záda - je určena především k posilování zad. Cvičíte na ní vleže vpředu, přičemž nohy fixujete k zámkům.
  • Stroj na dřepy - s opěrkou na holeně, jehož konstrukce umožňuje provádět "sissi" dřepy, sedy-lehy a kliky.
  • Lavička s modlitebníkem - slouží k rozvoji bicepsových svalů paží. Lokty jsou opřeny o měkké podpěry a paže jsou spuštěny v pravém úhlu nebo mírně pod ním.

Konstrukce posilovací lavice: materiály a stabilita

Bez ohledu na model posilovací lavice, který si zakoupíte, byste měli věnovat pozornost jejímu zpracování. Dobrá cvičební lavice se vyznačuje:

  • pevnou konstrukcí,
  • stabilitou
  • odolností
  • nastavitelností,
  • vysokým maximálním zatížením.

Dobrá tréninková lavice by se měla vyznačovat pevnou a stabilní konstrukcí. Všechny součásti konstrukce musí být odolné a zaručovat bezpečnost. Takové zařízení by nám mělo sloužit po mnoho let. 

Kromě toho musí tréninková lavice poskytovat vysokou stabilitu. To je zásadní prvek pro bezpečnost i správnou techniku cvičení. Zesílené ocelové profily a silné kovové desky spojující jednotlivé prvky lavice jsou prvky, které tuto vlastnost zaručují. Základny lavice by měly být rovněž opatřeny gumovými patkami, které zabraňují uklouznutí a zároveň chrání podlahu.

Nastavitelnost a přizpůsobitelnost lavice různým cvikům a uživatelům

Velmi důležitými aspekty při výběru dobré posilovací lavice jsou její nastavitelnost a přizpůsobivost různým typům cvičení a uživatelům. Nastavení lze provést dvěma způsoby: nastavením výšky lavice nebo nastavením úhlu opěradla. 

Nastavení výšky lavice se obvykle týká rovných lavic. U takových modelů je možné lavici nastavit podle výšky cvičence. Nastavení je obvykle velmi intuitivní - stačí odšroubovat knoflíky umístěné v podstavcích, nastavit požadovanou výšku a otočit. Speciální zámky zabraňují prokluzování mechanismu a zajišťují bezpečnost při cvičení.

Nastavitelné lavice mají na druhou stranu možnost úpravy opěradla. Díky tomu je lze přizpůsobit různým cvikům. Úhel lavice může být kladný nebo záporný. 

Každá cvičební lavice má také individuální maximální zátěž. Je velmi důležité, aby byla vysoká. Nezapomeňte, že lavice nese nejen váhu našeho těla, ale také činky a další zátěže.

Další prvky některých modelů tréninkových lavic a jejich funkce

Některé tréninkové lavice jsou vybaveny přídavnými prvky. Můžeme se setkat s lavicemi doplněnými o:

  • leg press,
  • modlitebník,
  • kladku,
  • stojany,
  • motýlek na ruce.

Co jsou výše uvedené položky a jak je používat? Každá z nich je určena pro jiný typ silového tréninku.

Leg press je páka určená k tréninku čtyřhlavého stehenního svalu. Cviky s jeho pomocí se provádějí vsedě. Do pressu zaháknete nohy a provádíte narovnávací a následně pokrčovací pohyb. Leg press je doplněk pro ty lidi, jejichž cílem jsou silnější stehna. 

Modlitebník - ten dobře poslouží těm, kteří chtějí pracovat na posílení bicepsů a hrudníku.  Lze s ní provádět velmi dobré izolované cviky pro tyto svalové partie, s vyloučením asistence zádových svalů. Tím se minimalizuje počet "ošizených" pohybů.

Kladka - existují dva typy kladky - kladka nad hlavu a spodní kladka. Tímto způsobem lze procvičit téměř celé tělo. Na rozdíl od tréninku na strojích nemusíte své tělo přizpůsobovat nepřirozené trajektorii - lana kladky pracují tak, jak chcete. Pomocí kladky můžeme provádět cviky, jako jsou přítahy s horní tyčí, shyby předloktí s dolní tyčí.

Stojany - slouží k umístění činky na ně a k volnému nabírání a následnému odkládání závaží. Díky tomu je tlačení snazší a bezpečnější. Stojany jsou obvykle vybaveny přídavným kladkostrojem.

Motýlek na ruce - jinak známé jako butterfly, jsou specifickým mechanismem používaným pro trénink hrudníku. Tvoří ho otočné páky/úchyty, umístěné po obou stranách laviček.

Multifunkční lavičky vs. specializované lavičky: rozdíly a použití

Při rozhodování o výběrucvičební lavice stojíme před volbou: multifunkční cvičební lavice nebo specializovaná lavice. 

Multifunkční lavice je nejuniverzálnější volbou. Díky širokému nastavení a možnosti montáže příslušenství umožňuje procvičovat celé tělo. Při hledání zařízení této kategorie však musíme počítat s vyšší cenou a potřebou většího prostoru pod lavicí.

Specializované lavice jsou zaměřeny na specifické cviky. Měli bychom si je vybrat, pokud se cviky, které nabízejí, shodují s našimi tréninkovými cíli. Specializované lavice mají obvykle nižší cenu ve srovnání s multifunkčními lavicemi.

Jak vybrat správnou cvičební lavici pro své potřeby?

Výběr správného modelu cvičební lavice je individuální záležitostí. Záleží na tom, jaké cviky chceme provádět a jaký je náš tréninkový cíl.

Pamatujme, že základem dobrého posilovacího zařízení pro domácí použití je, aby se dalo přizpůsobit podmínkám, které máte ve svém domě nebo bytě. V případě cvičební lavice bude důležité následující:

  • rozměry
  • velikost,
  • nastavitelnost. 

Velké konstrukce s dodatečnými funkcemi jsou skvělé pro každé cvičení. Abychom si je však mohli pořídit, potřebujeme větší tréninkovou plochu. Zlatou střední cestou, pokud máte malý prostor, jsou skládací lavice. Mechanismy, které jsou v nich použity, umožňují jejich rychlé složení a přenesení do jakékoli místnosti nebo uskladnění. Ve složeném stavu zabírá lavička velmi málo místa a lze ji uložit do skříně nebo dokonce pod postel.

Porovnání tréninkové lavice Hop-Sport

Nenechte se unavit při výběru vybavení do domácí posilovny! Vsaďte na produkty z obchodu Hop-Sport a unavte se jen při tréninku! Naše příslušenství je vyrobeno z mimořádně pevných a odolných materiálů, které vydrží i ty nejnáročnější tréninky. Naše posilovací lavice jsme navíc opatřili speciálními houbami a pěnami, které nejenže zlepšují úchop a umožňují šetrné odkládání zátěže, ale také zvyšují vaše pohodlí při tréninku. 

V nabídce obchodu Hop-Sport najdete speciální výrobky, které kombinují vlastnosti šikmých lavic a lavic s činkami. Budete na nich moci provádět opravdu pestrý trénink, při kterém bude pracovat celé vaše tělo. Kromě toho zde najdete také kombinaci typických laviček s modlitebními stojany a zvedáky. Ty vyžadují o něco více místa ve vaší domácí posilovně, ale tréninkové možnosti, které nabízejí, jsou obrovské.

Shrnutí

Cviky na posilovacích lavicích jsou velmi rozmanité a do značné míry závisí na modelu lavice, kterou máte. Bez ohledu na vybavení, které máte, můžete tréninkem s pomocí cvičební lavice formovat sílu i vytrvalost. Velmi dobře poslouží těm, kteří chtějí budovat svaly, ale také shodit přebytečný tělesný tuk. 

Nejdůležitějším krokem před zahájením tréninku je výběr správné lavice. Prohlédněte si kompletní nabídku tréninkových lavic Hop-Sport a vyberte si model, který splní vaše očekávání.

Oblíbené