Tréninkové lavice - struktura a funkce jednotlivých prvků

Tréninkové lavice - struktura a funkce jednotlivých prvků

Obsah

Cvičební lavice jsou základním vybavením každé posilovny , ať už domácí, nebo profesionální. Vyznačují se poměrně jednoduchou konstrukcí. Základní verze obsahují sedadlo s opěradlem a nosný rám.

Na trhu je k dispozici mnoho typů cvičebních lavic. Některé z nich jsou určeny pro trénink s tyčemi, jiné jsou díky svým neobvyklým tvarům uzpůsobeny pro provádění cviků na konkrétní svalovou skupinu, aniž by bylo nutné používat externí zátěž.

Typy tréninkových lavic dostupných na trhu

  • Rovná lavice - rovnoběžná se zemí. Nemá žádné ohyby.
  • Činková lavice - což je rovná lavice, která má nastavitelné stojany, na které se umisťuje činka.
  • Šikmá lavic e - která je nakloněná.
  • Nastavitelná lavice - která má několik úrovní nastavení sklonu povrchu.
  • Lavice na záda - je určena především k posilování zad. Cvičíte na ní vleže vpředu, přičemž nohy fixujete k zámkům.
  • Stroj na dřepy - s opěrkou na holeně, jehož konstrukce umožňuje provádět "sissi" dřepy, sedy-lehy a kliky.
  • Lavička s modlitebníkem - slouží k rozvoji bicepsových svalů paží. Lokty jsou opřeny o měkké podpěry a paže jsou spuštěny v pravém úhlu nebo mírně pod ním.

Konstrukce posilovací lavice: materiály a stabilita

Bez ohledu na model posilovací lavice, který si zakoupíte, byste měli věnovat pozornost jejímu zpracování. Dobrá cvičební lavice se vyznačuje:

  • pevnou konstrukcí,
  • stabilitou
  • odolností
  • nastavitelností,
  • vysokým maximálním zatížením.

Dobrá tréninková lavice by se měla vyznačovat pevnou a stabilní konstrukcí. Všechny součásti konstrukce musí být odolné a zaručovat bezpečnost. Takové zařízení by nám mělo sloužit po mnoho let.

Kromě toho musí tréninková lavice poskytovat v ysokou stabilitu . To je zásadní prvek pro bezpečnost i správnou techniku cvičení. Zesílené ocelové profily a silné kovové desky spojující jednotlivé prvky lavice jsou prvky, které tuto vlastnost zaručují. Základny lavice by měly být rovněž opatřeny gumovými patkami, které zabraňují uklouznutí a zároveň chrání podlahu.

Nastavitelnost a přizpůsobitelnost lavice různým cvikům a uživatelům

Velmi důležitými aspekty při výběru dobré posilovací lavice jsou její nastavitelnost a přizpůsobivost různým typům cvičení a uživatelům . Nastavení lze provést dvěma způsoby: nastavením výšky lavice nebo nastavením úhlu opěradla.

Nastavení výšky lavice se obvykle týká rovných lavic . U takových modelů je možné lavici nastavit podle výšky cvičence. Nastavení je obvykle velmi intuitivní - stačí odšroubovat knoflíky umístěné v podstavcích, nastavit požadovanou výšku a otočit. Speciální zámky zabraňují prokluzování mechanismu a zajišťují bezpečnost při cvičení.

Nastavitelné lavice mají na druhou stranu možnost úpravy opěradla . Díky tomu je lze přizpůsobit různým cvikům. Úhel lavice může být kladný nebo záporný.

Každá cvičební lavice má také individuální maximální zátěž . Je velmi důležité, aby byla vysoká. Nezapomeňte, že lavice nese nejen váhu našeho těla, ale také činky a další zátěže.

Další prvky některých modelů tréninkových lavic a jejich funkce

Některé tréninkové lavice jsou vybaveny přídavnými prvk y. Můžeme se setkat s lavicemi doplněnými o:

  • leg press,
  • modlitebník,
  • kladku,
  • stojany,
  • motýlek na ruce.

Co jsou výše uvedené položky a jak je používat? Každá z nich je určena pro jiný typ silového tréninku.

Leg press je páka určená k tréninku čtyřhlavého stehenního svalu. Cviky s jeho pomocí se provádějí vsedě. Do pressu zaháknete nohy a provádíte narovnávací a následně pokrčovací pohyb. Leg press je doplněk pro ty lidi, jejichž cílem jsou silnější stehna.

Modlitebník - ten dobře poslouží těm, kteří chtějí pracovat na posílení bicepsů a hrudníku.  Lze s ní provádět velmi dobré izolované cviky pro tyto svalové partie, s vyloučením asistence zádových svalů. Tím se minimalizuje počet "ošizených" pohybů.

Kladka - existují dva typy kladky - kladka nad hlavu a spodní kladka. Tímto způsobem lze procvičit téměř celé tělo. Na rozdíl od tréninku na strojích nemusíte své tělo přizpůsobovat nepřirozené trajektorii - lana kladky pracují tak, jak chcete. Pomocí kladky můžeme provádět cviky, jako jsou přítahy s horní tyčí, shyby předloktí s dolní tyčí.

Stojany - slouží k umístění činky na ně a k volnému nabírání a následnému odkládání závaží. Díky tomu je tlačení snazší a bezpečnější. Stojany jsou obvykle vybaveny přídavným kladkostrojem.

Motýlek na ruce - jinak známé jako butterfly, jsou specifickým mechanismem používaným pro trénink hrudníku. Tvoří ho otočné páky/úchyty, umístěné po obou stranách laviček.

Multifunkční lavičky vs. specializované lavičky: rozdíly a použití

Při rozhodování o výběru cvičební lavice stojíme před volbou: multifunkční cvičební lavice nebo specializovaná lavice.

Multifunkční lavice je nejuniverzálnější volbou. Díky širokému nastavení a možnosti montáže příslušenství umožňuje procvičovat celé tělo. Při hledání zařízení této kategorie však musíme počítat s vyšší cenou a potřebou většího prostoru pod lavicí.

Specializované lavice jsou zaměřeny na specifické cviky. Měli bychom si je vybrat, pokud se cviky, které nabízejí, shodují s našimi tréninkovými cíli. Specializované lavice mají obvykle nižší cenu ve srovnání s multifunkčními lavicemi.

Jak vybrat správnou cvičební lavici pro své potřeby?

Výběr správného modelu cvičební lavice je individuální záležitostí . Záleží na tom, jaké cviky chceme provádět a jaký je náš tréninkový cíl.

Pamatujme, že základem dobrého posilovacího zařízení pro domácí použití je, aby se dalo přizpůsobit podmínkám, které máte ve svém domě nebo bytě. V případě cvičební lavice bude důležité následující:

  • rozměry
  • velikost,
  • nastavitelnost.

Velké konstrukce s dodatečnými funkcemi jsou skvělé pro každé cvičení. Abychom si je však mohli pořídit, potřebujeme větší tréninkovou plochu. Zlatou střední cestou, pokud máte malý prostor, jsou skládací lavice . Mechanismy, které jsou v nich použity, umožňují jejich rychlé složení a přenesení do jakékoli místnosti nebo uskladnění. Ve složeném stavu zabírá lavička velmi málo místa a lze ji uložit do skříně nebo dokonce pod postel.

Porovnání tréninkové lavice Hop-Sport

Nenechte se unavit při výběru vybavení do domácí posilovny! Vsaďte na produkty z obchodu Hop-Sport a unavte se jen při tréninku! Naše příslušenství je vyrobeno z mimořádně pevných a odolných materiálů, které vydrží i ty nejnáročnější tréninky. Naše posilovací lavice jsme navíc opatřili speciálními houbami a pěnami, které nejenže zlepšují úchop a umožňují šetrné odkládání zátěže, ale také zvyšují vaše pohodlí při tréninku.

V nabídce obchodu Hop-Sport najdete speciální výrobky, které kombinují vlastnosti šikmých lavic a lavic s činkami . Budete na nich moci provádět opravdu pestrý trénink, při kterém bude pracovat celé vaše tělo. Kromě toho zde najdete také kombinaci typických laviček s modlitebními stojany a zvedáky. Ty vyžadují o něco více místa ve vaší domácí posilovně, ale tréninkové možnosti, které nabízejí, jsou obrovské.

Shrnutí

Cviky na posilovacích lavicích jsou velmi rozmanité a do značné míry závisí na modelu lavice, kterou máte. Bez ohledu na vybavení, které máte, můžete tréninkem s pomocí cvičební lavice formovat sílu i vytrvalost. Velmi dobře poslouží těm, kteří chtějí budovat svaly, ale také shodit přebytečný tělesný tuk.

Nejdůležitějším krokem před zahájením tréninku je výběr správné lavice. Prohlédněte si kompletní nabídku tréninkových lavic Hop-Sport a vyberte si model, který splní vaše očekávání.

Autor: Izabela Pawik