Jóga - je pro každého?

Jóga - je pro každého?

Obsah

V posledních letech se jóga stává velmi populární. Pokud si chcete vyzkoušet i tuto formu pohybu, přečtěte si náš článek. Vysvětlujeme výhody jógy a ve kterých případech byste se jí měli vzdát.

Čím je jóga?

Jóga není jen cvičení, je to součást umění sebezdokonalování a vnitřního rozvoje . Je to jeden ze šesti systémů indické filozofie, který kombinuje vztah mezi tělem a myslí . Jóga není jen trénink těla , ale i forma duchovní disciplíny a dodržování platných etických zásad. V Evropě se to omezilo pouze na soubor fyzických a duševních cvičení, jejichž hlavním úkolem je zlepšit zdraví.

Existuje mnoho stylů jógy , nejoblíbenější jsou Ashtanga , Winyasa, Hatha Yoga, Jin Yoga, Iyengar Yoga. V Evropě je nejpopulárnější formou jógy B.K.S. Iyengar . V této podobě jsou nejdůležitější aspekty zaměřené na tělo a polohy při cvičení . Při tomto druhu jógy se jako doplněk používají řemeny, bloky na jógu, lana a speciální podložky na jógu . To vše usnadňuje získání správné polohy během cvičení. Důležité je, že všechny styly mají společné znaky. Hlavním poselstvím jógy je jednota člověka s ostatními lidmi a celým světem.

Jaké výhody přináší jóga?

Cvičení jógy nám umožňuje zvyšovat množství energie, zlepšovat náladu a je také velmi dobré pro lepší spánek . Díky gymnastice je tělo efektivněji, zlepšuje se schopnost udržovat rovnováhu, stabilitu a koordinaci. Jóga poskytuje úlevu od bolesti zad způsobené sedavým životním stylem a také snižuje napětí a bolesti hlavy . Jóga pomůže při různých problémech pohybového aparátu, ale ortopedické problémy nevyléčí.

Dýchací techniky jógy snižují napětí a úzkost , usnadňují usínání, pomáhají bojovat s posttraumatickým stresem a jsou také užitečné při léčbě astmatu a bolesti během léčby. Jóga posiluje svaly, uvolňuje je a pomáhá vyrovnávat srdeční frekvenci a krevní tlak . Zvyšuje kvalitu života minimalizací stresu a pomáhá bojovat proti depresi.

Kontraindikace pro cvičení jógy

Cvičení jógy se nedoporučuje při:
-  chronická bolest zad
-  nadváha,
-  provedené operace,
-  vážné choroby - pokud nemáme jednotlivé třídy, kde trenér vybírá tréninky podle našich možností,
-  vážně posturální chyby
Během tréninku by měly být obezřetné zejména těhotné ženy, lidé s glaukomem, hypertenzí nebo ischiasem. Úpravou cviků minimalizujete riziko úraz

Jak cvičit jógu?

První tréninky by určitě měli probíhat pod dohledem instruktora nebo trenéra . Kvalitní podložky na jógu budou nezbytné. Cviky provádíme postupně a postupně přecházíme do dalších úrovní obtížnosti. Určitě nesmíte hned dělat složité pozice, protože tak si můžeme rychle ublížit.

Vyzkoušejte podložky na jógu z obchodu Hop-Sport a vyberte si ten správný model!

Autor: Hop-Sport Redakce