Oficiální obchod
0
Celková cena: 0
Vytvořeno

10 Čec 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Životní styl – rady, motivace, inspirace / Příslušenství fitness / Podložky na cvičení

V dnešní době, kdy převládá sedavý způsob života a stále více času trávíme před obrazovkami počítačů, telefonů nebo tabletů, je obzvláště důležité zařadit do každodenního života přiměřené množství pohybu. Každý den se potýkáme se stresem, společenským tlakem, zvyšujícími se nároky a velmi vysokým pracovním tempem. Fyzická aktivita je nejen odrazovým můstkem od tohoto kolotoče, ale také prevencí pro fyzické i duševní zdraví.

Příznivý vliv fyzické aktivity na duševní zdraví

Pravidelná fyzická aktivita má pro duševní zdraví řadu pozitivních účinků. Pravidelné cvičení může pomoci zvýšit produkci endorfinů, hormonů štěstí. Ty pomáhají snižovat pocit bolesti a zlepšovat náladu. Fyzická aktivita navíc zvyšuje hladinu serotoninu, dopaminu a noradrenalinu - neurotransmiterů podílejících se na regulaci nálady a emocí. Pravidelné cvičení tak může pomoci při léčbě a prevenci poruch nálady a příznaků deprese.

Fyzická aktivita také pomáhá snižovat hladinu kortizolu. Kortizol produkuje naše tělo v reakci na stres a způsobuje zhoršení zdravotního stavu, včetně vzniku deprese a srdečních onemocnění. Snížení jeho hladiny prostřednictvím fyzické aktivity pomáhá snížit hladinu stresu a úzkosti a také pomáhá zlepšit schopnost zvládat náročné situace.

Kromě regulace hormonů může fyzická aktivita také pomoci zlepšit kognitivní a mentální schopnosti. Studie prokázaly, že lidé, kteří pravidelně cvičí, mají lepší paměť, soustředění a rychleji reagují na podněty.

Chcete zjistit, jakou fyzickou aktivitu provozovat, abyste dosáhli duševního klidu a zklidnili své nervy? Níže uvádíme dva návrhy takových aktivit.

meditace

Blahodárné účinky jógy

Hřejivé sluneční paprsky, jemný teplý vánek na spáncích, hluboký nádech čerstvého vzduchu, dotek trávy bosýma nohama a příjemné protažení těla. Takovou harmonii mezi tělem a okolní přírodou mohl zažít jen ten, kdo cvičil jógu pod širým nebem!

Zní to nemožně? Vždyť každý den cítíme tíseň času, na řadě je spousta věcí na včerejšek a hlava je stále plná myšlenek. Je čas zpomalit a pečovat o své fyzické i duševní zdraví! Pouhých 15 minut jógy na čerstvém vzduchu nám dá:

  • lepší náladu a více energie,
  • efektivnější fungování mozku,
  • hlubší spánek a účinnější regeneraci,
  • větší fyzickou kondici,
  • zlepšení zdraví.

A co dělat, když je venku špatné počasí a nedostatek slunce nepřeje venkovnímu cvičení? Nic není prohráno! Jóga doma přinese skvělé výsledky i pro duševní a fyzické zdraví!
Samotná jóga je systém cvičení pozic zvaných ásany. Ásana v překladu znamená "pohodlná poloha", takže každá jógová pozice je optimální pro zlepšení naší pohody a rovnováhy. Kromě ásan jóga zahrnuje také dechové techniky, které pročistí mysl.

Cítíte se motivováni k akci? Vezměte si podložku na cvičení Hop Sport a začněte cvičit jógu ještě dnes!

bezici holka

Běh jako způsob produkce endorfinů

Běh je sport, který zvládne každý a který lze trénovat prakticky kdekoli. Můžeme trénovat jak v terénu, tak doma na běžeckém pásu. Na začátku můžeme začít s jednoduchými krátkými běhy nebo procházkami a časem, až budeme pokročilejší, přejít k běhání do kopce nebo dokonce k tréninku v horských oblastech.

Pravidelný běžecký trénink přináší mnoho pozitivních účinků. Tento vliv je komplexní a vícerozměrný. Na jedné straně jde o čistě fyziologický proces, kdy tělo prochází stavem únavy a adaptuje se na novou zátěž. Stáváme se odolnějšími, silnějšími a rychlejšími. Na druhé straně díky běhu roste naše vnitřní víra v sebe sama a ve vlastní schopnosti. Zlepšuje se naše pohoda, protože se při aktivitě uvolňují endorfiny. Běh navíc odbourává stres a uklidňuje unavenou mysl.

Díky běhu získáváme:

  • Zlepšení formy,
  • lepší vytrvalost, sílu a rychlost,
  • více energie pro každodenní činnosti,
  • dobrou náladu,
  • způsob, jak se zbavit stresu,
  • pročištění hlavy


Chcete začít běhat? Zvažte koupi běžeckého pásu Hop Sport. S ním budete cvičit, kdy se vám zachce. Déšť, sníh, horko, soumrak ... při tréninku na běžeckém pásu vás tento problém nebude trápit. Kdykoli si budete potřebovat odpočinout od každodenního života, stačí naskočit do běžeckých bot a začít cvičit.

Shrnutí

Fyzická aktivita je velmi důležitým prvkem pro udržení dobrého zdraví, a to jak z hlediska fyzického, tak i duševního. Může být užitečná při zvládání emočních potíží, při zlepšování koncentrace a při prevenci duševních onemocnění. Proto stojí za to udělat krok k lepšímu duševnímu zdraví a začít se věnovat pravidelnému fyzickému pohybu.

Je třeba dodat, že cvičení nemusí být příliš intenzivní ani časově náročné. Můžeme si vybrat takovou aktivitu, která nám dělá největší radost. Pokud je to jóga, vezměme si podložku a cvičme série ásan, pokud je to běh, skočme do tréninkových bot a začněme běhat. To neznamená, že si nemůžeme vybrat jízdu na kole, plavání, lezení po skalách, jízdu na kajaku nebo silový trénink. Existuje tolik typů tréninků, že si každý z nás jistě najde ten svůj.

Abychom maximalizovali přínos fyzické aktivity pro duševní zdraví, je důležitá pravidelnost.  Zároveň je třeba mít na paměti, že zvolený sport by měl být vždy přizpůsoben úrovni kondice a zdravotního stavu.

Kromě toho, kdykoli můžeme, bychom měli vsadit na spontánní pohybovou aktivitu. Do práce dojíždějte na kole nebo pěšky, místo výtahu používejte schody, auto zaparkujte dále od cíle cesty a telefonujte ve stoje nebo za chůze. Tyto zdánlivě jednoduché změny skutečně přinesou velký rozdíl, pokud jde o péči o duševní zdraví.

Oblíbené