Hrazda - jak na ní cvičit? Trénink zádových svalů

Hrazda - jak na ní cvičit? Trénink zádových svalů

Obsah

Úvodem lze trénink horní části těla rozdělit na přítahy s nadhmatem a podhmatem. Při našem tréninku bychom měli brát v úvahu oba vzorce, abychom udrželi rovnováhu a přiměřené proporce síly a postavy.

Přítahy jsou součástí tréninku zádových svalov.Toto cvičení je jedním z nejlepších způsobů na rozvoj svalů horní části zad, ale vyžaduje hodně síly. Mnoho lidí podceňuje toto cvičení, protože nejde o nejlehčí cvičení..

Toto cvičení rozvíjí mnohé svaly jako napr.biceps, brachialis a radiální svaly.

Správny trénink horní části těla zahrnuje stejný počet přítahů. Vyplatí se dodržovat tuto zásadu, aby se zabrínilo mnohým disproporcím v držení těla, jako např. v důsledku příliš vyvinutých prsních svalů ve srovnání se svaly, které táhnou lopatku.

Při hrazdě rozdělujeme tři hlavní způsoby držení: s nadhmatem, s podhmatem a neutrální přítahy. Tyto tři způsoby rozlišují nejen to, jak chytíme tyč, ale můžeme aktivovat i mírně odlišné svaly, které pracují v daném pohybu.

Hrazdy Hop-sport

Přítahy s nadhmatem

V této variantě zapojujeme do práce svaly zad více než při přítahů s podhmatem nebo s neutrálním hmatem. Ruce jsou umístěny tak, aby vnější strana ruky směřovala k nám. Tento typ přítahu je nejtěžší, protože při práci používáme méně svalů paží, a tedy hlavní práci zde přebírá náš záda. Tomuto stylu by se měli vyhnout lidé s bolestmi nebo častými poraněními ramen.

Přítahy s podhmatem

Ve srovnání s přitahují s nadhmatomje tuto variantu mnohem lehčí, protože existuje stisk, při kterém je dlaň otočena k nám. Následně část práce převezme biceps.

Hrazda HS-M070DP
Hrazdy Hop-sport

Přítahy s neutrálním hmatem

Přítahy se stupněm náročnosti jsou podobné přítahem s podhmatem. Jak název napovídá, ruka v sevření je neutrální a část práce přebírají svaly horní končetiny (biceps, brachialis a radiální svaly). Lidé, kteří mají problémy s rameny nebo zápěstími, by při cvičení neměli mít žádné nepříjemné bolesti.

Jak začít s přítahmi?

Přítahy, jak již bylo zmíněno výše, nejsou nejjednoduššími cviky, ale pokud do nich vložíte hodně práce a motivace, výsledky si všimnete rychle. Na začátku se nemusíme tlačit do hluboké vody a "zápasit" s hrazdou. Usnadňuje nám to hluboko rozvinutý trh se sportovním vybavením a příslušenstvím.

1) Na hrazdu jednoduše zavěste odolnou odporovou gumu a vložte jedno koleno nebo chodidlo do závěsné odporové gumy a sklopte ji do výchozí polohy (proveďte převis). Taková guma nám v závislosti na odporu usnadňuje pohyb.

2) Na druhou metodu učení se nepotřebujeme žádné další vybavení. Potřebujeme pouze váhu vlastního těla! Při této technice se spouštíme na hrazdu z vyšší polohy, takže brada je nad hrazdou, pak se ji snažíme pomalu spouštět dolů.

Nasazení a pracovitost vás jistě odmění rychlými výsledky. Hodně štěstí!


Hrazdy Hop-sport

Autor: Hop-Sport Redakce