Oficiální obchod
0
Celková cena: 0
Vytvořeno

31 Bře 2021

Author

Hop-Sport Redakce

V kategoriích

Nákupní průvodce / Sportovní vybavení a potřeby / Osy k činkám

Každý člověk, který začal své dobrodružství tréninkem, objeví královnu volných vah - velkou činku! Je to úžasná výbava, díky které posílíme každou svalovou partii těla. Činky a tyče se používají u každého typu tréninku! Ať už jde o tvarování svalstva, zbavení se tukové tkáně nebo trénování svalové vytrvalosti.

Škála tyčí

Hmotnost tyčeje obvykle 9kg nebo 20kg. Závisí to hlavně od její délky, tloušťky a z jakého materiálu je vyrobena, zatímco lomená a silně lomená tyč váží 7-8 kg. Použitím tohoto zařízení v tréninku můžeme snadno přizpůsobit zátěž našim silovým schopnostem přidáním nebo zmenšením hmotnosti. Stojí za zmínku, že tyč vydrží i velmi velkou váhu. Rovné tyče značky Hop-sport vydrží zátěž i více než 300 kg

Na trhu jsou dostupné i kotouče.
Značka Hop-Sport nabízí široký sortiment kotoučů - od 1,25 kg do 25 kg. Kotouče mají rozdílnou velikost otvoru, což umožňuje jejich naložení na vaši tyč nebo hřídel.

Škála tyčí a hřídelí je opravdu široká! Rozlišují se délkou a tvarem. Rozlišujeme hlavně: rovnou tyč, jemně ohýbané a silně ohýbané tyč.


Použití tyčí

I přesto, že jemně a silně ohýbaná tyč jsou podobné, mají různé využití. Některé nám pomohou tvarovat biceps, jiné budou vynikající pro cviky zahrnující triceps (svaly tricepsu) a další pomohou posílit ramenní svaly (ramenní a ramenní svaly).

Rovné tyče jsou vhodné na dřepy, mrtvé tahy nebo cviky na lavici, veslování a vytlačování (hip-thrust). 

Níže najdete příkladové cvičení s tyčemi a informace o svalech, které jsou zapojeny do práce.

Rovná tyč

Dřepy s tyčou na ramenech - pracují tyto svaly: svaly čtyřhlavého svalu, extenzory páteře, břišní svaly a svaly podkolenní šlachy
Dřepy s tyčou “front squat” - ři tomto druhu dřepů pracují čtyřhlavé svaly více než v klasických dřepech s velkou činkou na zádech. Kromě toho samozřejmě fungují i gluteální svaly, extenzory páteře, břišní svaly a svaly podkolenní šlachy.
Mŕtvy tah "klasický" - pracují svaly svaly: gluteální svaly, bicepsové stehenní svaly, kvadricepsové svaly, extenzory páteře, trapezius a břišní svaly
Mrtvy tah  “rumunský” - pracují svaly: gluteální svaly, bicepsové svaly stehen a svaly zad.
Mŕtvy tah "sumo" - Při tomto typu mrtvého tahu zapojujeme do práce gluteální svaly, kvadricepsy, stehenní adduktory a zádové svaly.
Vytlačování na lavicipracují svaly: pectoralis major, pectoralis minor, triceps brachii, přední deltový sval a zubatý přední sval.
Vytlačování na rovné lavici - pracují svaly: hlavní prsní sval, hlavně jeho klíční kosti, a přední deltové svaly, jakož i triceps brachii a malý prsní sval.
Vytlačováni tyče nad hlavu ve stoje - pracují svaly: deltový sval, hlavně jeho střední a přední část, klíční kost hlavního prsního svalu, tricepsový sval ramena

Jemně ohýbaná tyč a silně ohýbaná tyč

Ohýbání předloktí - pracují svaly: biceps brachii, brachialis svaly a svaly předloktí
Francouzské ohýbání - toto cvičení se může provádět ve stoje nebo vleže. Pracují svaly: tricepsový sval ramen a svaly předloktí
Zdvihy - pracují svaly: deltový sval (hlavně boční aktón), trapézový sval zad a paralelogramový sval

Silně ohýbaná tyč díky svému tvaru zapojuje do práce svaly ještě intenzivněji.
Ohýbání  - pracují svaly: bicepsový sval ramene, brachiální sval a svaly předloktí
Vytlačování na rovné lavici - pracují svaly: prsní sval, deltový sval a tricepsový sval


Oblíbené