Efektivní hubnutí s použitím rotopedu

Efektivní hubnutí s použitím rotopedu

Obsah

Proč přibíráme?

Nadbytečná kila jsou problémem, který nedává v noci spát tisícům lidí. Způsobují nejen komplexy a nižší sebevědomí, ale také zdravotní problémy. Rozvoj civilizace as tím související zvyšování kvality života přímo přispělo k prohloubení problému nadváhy a obezity. V dnešní době je přístup k jídlu neomezený. Jídla, která jíme, jsou vysoce zpracována a obsahují přebytek jednoduchých cukrů a živočišných tuků. Kromě toho je naše fyzická aktivita denně omezena na minimum. Sedavé zaměstnání neprospívá vysokému výdeji energie a letargie jím způsobená nemotivuje k fyzické aktivitě po práci. Chronický stres, který postihuje velkou část společnosti, způsobuje, že někteří s ním bojují jedením.

Velká část lidí, které postihl problém nadváhy či obezity, s ním začíná bojovat. Uvědomění si tohoto problému je prvním a zásadním krokem k opětovnému získání sebevědomí, zdraví a kontroly nad vlastním životem.

Nadváha a obezita jsou civilizační choroby. Jsou šestým největším faktorem zodpovědným za počet úmrtí na celém světě. Přispívají k rozvoji diabetu typu II, ischemické choroby srdeční, arteriální hypertenze a poruch lipidů. Vedou také k mrtvici, infarktu a rakovině. Na denní bázi zhoršují kvalitu života a snižují výkonnost organismu.

Nadváha a obezita – vliv na naše tělo

Nadbytečné kilogramy nás dělají méně aktivními a rychle nás unaví. Tělo je neustále letargické. Dokonce i každodenní rutinní činnosti, jako je lezení po schodech, může být obtížné dokončit. Neradi přijímáme nové výzvy. Náš sexuální život se vytrácí. Stydíme se za své tělo a vyhýbáme se sblížení s partnerem. Vztah může být v důsledku toho stále napjatější. Mohou být narušeny i sociální interakce. Komplexy a strach z posuzování ovlivňují vztahy s jinými lidmi.

Co dělá hubnutí?

Zbavením se tukové tkáně získáme zpět pohodlí v každodenním fungování. Získáváme k sobě větší respekt. Naše sociální vztahy se zlepšují.

Hubnutí také zlepšuje naši pohodu. Zbavíme se dříve doprovodných komplexů a souvisejících zábran. Znovu získáváme víru ve vlastní schopnosti, cítíme, že naše tělo nám skutečně patří a že máme vliv na naše životy. Získáme další motivaci jednat.

Shazováním zbytečných kilogramů se zbavíme i zdravotních problémů. Sníží se hladina „špatného“ cholesterolu v krvi, zlepší se krevní oběh, uleví se páteři a kloubům. Efektivním hubnutím si prodlužujeme život a předcházíme vážným onemocněním.

Dá se to s hubnutím přehánět?

Při boji se zbytečnými kilogramy nesmíte zapomínat, že čeho je příliš mnoho, je nezdravé. Přílišná redukce a příliš omezující diety negativně ovlivňují také naše zdraví!

Příliš málo jídla během redukce nepřináší požadované výsledky. Při vysokém kalorickém deficitu tělo přeskočí fázi spotřeby tuku a nejprve začne využívat zásoby uložené ve svalech. V důsledku toho zůstává tuková tkáň neporušená. Kromě toho používání přísné diety a hladovění zpomaluje metabolismus. Organismus přechází do režimu přežití. Odbourává energii z dostupné potravy co nejdéle.

Kromě zpomalení metabolismu způsobuje příliš drastické snížení kalorií ve vaší stravě další příznaky, jako například:

  • slabost a snížená účinnost,
  • snížení koncentrace,
  • zhoršení paměti,
  • mdloby,
  • snížení libida a plodnosti,
  • endokrinní poruchy.

Hubnutí - dieta nebo cvičení?

Při rozhodování o hubnutí si vybíráme cestu, kterou chceme tímto procesem projít. Existují dva způsoby, jak dosáhnout účinného snížení. Toto jsou:

  • tréninky, které zvýší náš energetický výdej,
  • zdravá strava, která sníží váš denní kalorický příjem.
K dosažení nejlepších výsledků se vyplatí obě metody kombinovat.

Trénink na hubnutí

Během hubnutí se provádí aerobní i anaerobní trénink. Kyslíkové úsilí jsou kardio cvičení, jako je běh nebo jízda na kole. Vyznačují se mírnou intenzitou a rovnoměrným tempem. Tepová frekvence je udržována na 50-80% vaší maximální tepové frekvence. Vyrábí se poměrně snadno, ale jejich dokončení trvá déle. Energie během tréninku se získává hlavně přeměnou volných mastných kyselin. Tuk se spaluje zejména při cvičení.

Anaerobní úsilí se vyznačuje vyšší intenzitou a kratším trváním. Patří mezi ně silový trénink a HIIT trénink, tedy intervalový. Tepová frekvence během tréninku je udržována na vysoké úrovni, nad 80% vaší maximální tepové frekvence. Tím je jejich výroba náročnější. Energie během tréninku se bere hlavně z glykogenu. Velkou výhodou anaerobního tréninku je, že výrazně zrychluje metabolismus po cvičení. Tuk se spaluje až 48 hodin po cvičení.

zdravé jídlo

Dieta na hubnutí

Udržování správné energetické rovnováhy usnadňuje správná strava. Aby byla redukční dieta účinná, musíme nejprve znát své kalorické potřeby. Dokonce lze vypočítat pomocí online kalkulaček. Druhým krokem při stanovení vhodné kalorické hodnoty stravy je odečtení od hodnoty 200 až 500 kcal. Toto je doporučený rozsah kalorického deficitu v období hubnutí. Je účinný i zdravý. Zpočátku, pokud se těžko držíme v kalorickém deficitu, začněme s nižším deficitem. Časem jej můžeme zvýšit.

Aby byla dieta účinná, musí být i správně vyvážená. Podle pyramidy zdravé výživy bychom měli jíst jídla pravidelně. Ideální by bylo rozložit je na 4-5 porcí denně, každé 3-4 hodiny. Každé jídlo by mělo obsahovat sacharidy, bílkoviny a tuky ve správném poměru. Denní množství zkonzumovaných bílkovin by nemělo být nižší než 50 g a tuk – 7 g Bílkoviny jsou stavebním materiálem pro svaly a tuky umožňují vstřebávání vitamínů.

Při hubnutí byste neměli zapomínat pít hodně vody. Množství vody, které bychom měli přijmout, je 30 ml na 1 kg tělesné hmotnosti.

Jak cvičit, abyste zhubli?

Aby byla redukční cvičení účinná, musí se provádět pravidelně. Minimální počet tréninkových jednotek týdně je 2-3. Při sestavování tréninkového plánu si vyberme typ aktivity, která se vám bude líbit a bude se vám s chutí opakovat. Důležité je, aby plán obsahoval globální cviky – čím více svalů zapojíme do tréninku, tím lepších výsledků dosáhneme.

Nejlepším řešením je zavést do tréninkového plánu několik aerobních jednotek a několik anaerobních jednotek. Za tímto účelem můžeme provádět například 2 silové nebo HIIT tréninky a 2 kardio tréninky týdně. Oba typy cviků lze provádět samostatně nebo je spojit do jedné tréninkové jednotky. Oblíbeným řešením je silový trénink a následně kardio.

Kromě plánovaného úsilí má velký význam každodenní spontánní fyzická aktivita, například výběr schodů namísto výtahu nebo chůze do obchodu namísto jízdy autem. Výsledkem je, že i takové zdánlivě malé pohybové aktivity během dne zvyšují celkový energetický výdej.

Redukční trénink na rotopedu

Jednou z pomůcek, které můžete využít při redukčním tréninku, je rotoped . Umožňuje vám provádět skvělé kardio a HIIT tréninky. Funguje dobře pro začátečníky i pokročilé.

V naší prodejně naleznete široký sortiment rotopedů . Každý z nich má zabudovaný počítač s různými tréninkovými programy.

Za pozornost stojí zejména novinka v naší nabídce – X-Bike HS-3010x Grix . Jedná se o vynikající stroj pro domácí cvičení. Má moderní design s funkcí skládání, který zabírá velmi málo místa. Používání xbike je mimořádně tiché. Během cvičení můžete snadno a rychle ovládat úroveň odporu. Jeho pokročilý tréninkový počítač vám umožňuje měřit nejdůležitější parametry během cvičení:

  • čas,
  • rychlost,
  • ujetá vzdálenost,
  • puls.
rotoped Hop-sport
cvičení na rotopedu

Jak cvičit na rotopedu, abyste zhubli?

Když se rozhodnete trénovat se stacionárním kolem, nezapomeňte na několik základních pravidel. Před zahájením hlavních cvičení proveďte zahřátí celého těla. Připravte své svaly na námahu, která je čeká. Zahřívání by mělo trvat asi 10 minut. Můžete použít jednoduchá cvičení: chůze, kruhy na rukou, švihy nohama, kruhy na bocích, ohyby, skákání přes švihadlo. Alternativou tohoto typu rozcvičky je provádění jemných cviků na kole s nižší zátěží.

Po absolvování hlavní části tréninku nezapomeňte uvolnit unavené svaly. Proveďte strečinková cvičení pro nohy, ruce a záda. K tomu můžete použít váleček nebo masážní míček.

Zvolte vhodnou zátěž pro hlavní část tréninku . Příliš nízký odpor způsobí, že trénink bude neúčinný. Pokud je zátěž naopak příliš vysoká, může dojít ke zranění.

Sledujte svůj puls během cvičení. Snažte se jej udržovat na úrovni doporučené pro konkrétní typ tréninku. Pokud děláte dlouhé aerobní cvičení, udržujte tepovou frekvenci na 50-80% maximální tepové frekvence. Cvičte rovnoměrným tempem asi 25-40 minut.

Během intervalů udržujte svou srdeční frekvenci nad 80 % maximální srdeční frekvence. Začněte mírným tempem asi 1 minutu. Potom zrychlete tempo a držte ho tam 30 sekund. Cvičte takto 10-15 minut.

Autor: Hop-Sport Redakce