Oficiální obchod
0
Celková cena: 0
Vytvořeno

14 Čen 2023

Author

Matúš Kaczmarek

V kategoriích

Životní styl – rady, motivace, inspirace / Trampolíny

Trénink na trampolíně aktivuje velký počet svalových skupin  Je to tedy skvělý způsob, jak zlepšit svou kondici a spálit zbytečné kalorie. Cvičení jumping fitness má však určitá omezení. Především jsou to poruchy pohybového aparátu, poruchy kloubů dolních končetin a také těhotenství a poruchy krevního oběhu. V případě jakýchkoli kontraindikací se vyplatí zajít k odborníkovi, protože trénink jumping fitness může způsobit velké přetížení svalů pánevní oblasti. Doporučuje se zejména konzultace s urogynekologickým fyzioterapeutem. Jaké jsou výhody a nevýhody cvičení na trampolíně? Jaké techniky lze při tréninku použít? V tomto příspěvku najdete odpovědi na své otázky.

Co je to jumping fitness nebo kondiční skákání?

Trénink na trampolíně je skvělý způsob, jak provádět efektivní cvičení. Vyplatí se však provádět je pod dohledem instruktora. Hodiny vždy začínají rozcvičkou, při které se procvičuje kroužení rukama, pak postupně se rozcvičují svaly nohou a další svalové skupiny. Před začátkem první lekce vám instruktor vysvětlí základy cvičení a jak cvičení funguje. Intenzivní trénink na trampolíně má příznivý vliv na pohybovou koordinaci a díky neustálému zvyšování tempa se zvyšuje spalování kalorií, což se projevuje úbytkem přebytečných kilogramů. Po několika takových hodinách tréninku si můžete koupit vlastní trampolínu a začít s fitness skákáním na vlastní zahradě.

Jaké jsou výhody cvičení na trampolíně?

Cvičení na trampolíně má mnoho výhod. Během cvičení se procvičují prakticky všechny svalové skupiny, včetně hlubokých svalů. Během skoků dochází ke střídavému zrychlování a zpomalování, což je vynikající kardio trénink. Při kontrakci a relaxaci svalů můžete počítat také se zlepšením parametrů souvisejících s rovnováhou, koordinací a hlubokým citem, tj. propriocepcí.

Kromě toho dochází také k velmi rychlému úbytku hmotnosti. Zapojení tolika svalů do práce je skvělým receptem na spalování kalorií. Zlepšuje se také celková výkonnost těla, formují se břišní svaly a posilují se další svalové partie.

Důležité je, že provádění cvičení na trampolíně je vhodné pro lidi všech věkových kategorií - bez ohledu na pohlaví, hmotnost nebo předchozí formu fyzické aktivity. Je to skvělý způsob, jak si vybudovat kondici a zároveň se pobavit. Všestranný trénink na trampolíně má však určitá omezení, proto se před takovým cvičením vyplatí kontaktovat fyzioterapeuta a poradit se s ním.

Kondiční trénink na trampolíně - jaké techniky používat?

Stejně jako klasické cvičení vyžaduje i trénink na trampolíně řádné zahřátí, které připraví klouby a svaly na větší fyzickou zátěž. Na druhou stranu je správný trénink na trampolíně mimořádně účinným kardio tréninkem, takže nezapomínejte na postupné zvyšování tepové frekvence.

Při kondičním skákání je důležitá správná technika skákání. Trénujícím často se zdá, že čím vyšší skok, tím lépe. Klíčovým faktorem je však udržení správného svalového napětí. Každý skok by měl začínat s mírně pokrčenými koleny a mírně zatlačenými boky.

Při výskoku by mělo být největší svalové napětí v dolní části těla. Hlava a tělo by měly být ve stejné výšce. Během cvičení byste měli aktivovat práci břišních svalů a napínat hluboké svaly. Cvičení na nestabilním povrchu vyžaduje větší svalové napětí a intenzivnější práci těla pro udržení rovnováhy a koordinace těla.

Jaké jsou nevýhody používání trampolíny?

Cvičení na trampolíně přináší řadu výhod, protože zvyšuje výkonnost organismu a umožňuje shodit zbytečné kilogramy. Důležité však je, že se netýkají lidí, kteří mají problémy s klouby a ochablými svaly pánevního dna. Příliš mnoho cvičení na trampolíně může způsobit bolesti kloubů. V některých případech může dojít i k vážnějším zraněním. Proto je důležité navštívit posilovnu a zdokonalit se ve skákání na trampolíně dříve, než začnete cvičit sami.

Oblíbené