Oficiální obchod
0
Celková cena: 0
Vytvořeno

01 Bře 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Dietní poradenství / Příslušenství fitness

Mráz, nedostatek slunce, menší fyzická aktivita, únava, slabost. Je zima, a tak je to období výzev pro naše tělo, které pracuje na plné obrátky, aby přežilo. Pomoci mu v tom můžeme vybudováním silného imunitního systému a péčí o správnou stravu. V tomto článku se dozvíte, které ingredience v zimním jídelníčku nejvíce chybí, jak je doplnit a které produkty nejlépe ovlivňují vaše zdraví a pohodu.

Zimní hypovitaminóza

Zima je obdobím, kdy jsme hypovitaminóze vystaveni nejvíce. Jde o stav, kdy tělu chybí nezbytné vitamíny, a tím se zhoršuje jeho fungování. Je to způsobeno omezeným přístupem k čerstvé zelenině a ovoci a menším vystavením slunečnímu záření.

zima

Jaké vitamíny chybí v zimě?

Vitamin, který nám v zimě chybí nejvíce, je vitamin D. K jeho výrobě je zapotřebí slunce, kterého je v zimě příliš málo. Jeho nedostatek vede ke zvýšeným infekcím a celkové slabosti organismu. Kromě toho se mohou objevit bolesti kostí a svalů, nachlazení a zánět spojivek. V důsledku dlouhodobého nedostatku vitamínu D může dojít k demineralizaci kostí, cukrovce a kardiovaskulárním onemocněním.

V zimě nás může potrápit i nedostatek vitamínů skupiny B, E a C. Odpovídají za správné fungování nervové soustavy, chrání ji před stresem. Vitamin E pomáhá udržovat pokožku v dobré kondici, přestože je střídavě ve vytopených místnostech a v chladu. Vitamin C zase podporuje celkovou obranyschopnost organismu.

Jak doplnit nedostatek vitamínů v zimě?

Nejdůležitější, co můžeme v zimě pro vlastní tělo udělat, abychom doplnili vitamíny, je jíst více zeleniny a ovoce. Vzhledem k omezenému přístupu k tomuto typu produktů můžeme sáhnout po mražených potravinách. Doporučuje se také jíst více ryb, které poskytují vitamíny E a D, kroupy s obsahem vitamínů B a siláž bohatou na vitamín C.

Abychom se ujistili, že je splněna denní potřeba všech vitamínů, pomáhají nám doplňky stravy. Zejména stojí za to věnovat pozornost těm, které obsahují vitamín D3 a B12.

zelenina

Zahřívací strava

V našich klimatických podmínkách by zimní strava měla nejen doplňovat nedostatek vitamínů, ale měla by mít také oteplující účinek na organismus. Při poklesu okolní teploty klesá také naše tepelná pohoda. V důsledku toho se cítíme unavení a slabí. Silné nachlazení zvyšuje pocit hladu a způsobuje, že máme neustále chuť něco sníst. Díky vhodnému výběru produktů a kulinářských technik se efektivně zahřejeme, zaženeme hlad a zlepšíme si pohodu.

Zde je seznam zahřívajících potravin, které se v zimě vyplatí jíst nebo přidávat do jídel.

Hřejivé produkty:

  • vařená a dušená zelenina (pór, cibule, česnek, brambory, mrkev, petržel, dýně, sladké brambory),
  • luštěniny (např. fazole a hrách),
  • hovězí maso,
  • jehněčí,
  • skopové maso.
Oběd během zimy by měl sestávat z vařené polévky nebo krému. Nejvíce nás zahřejí ty, které budou připraveny na bázi pórku, cibule, dýně či fazolí. Hlavní jídlo zase může být složeno z dušeného nebo pečeného masa se zeleninou. Takové jídlo nás nejen zahřeje, ale dodá nám také pocit sytosti na dlouhou dobu.


Kromě potravinářských výrobků stojí za to zavést do stravy koření, které nejen obohatí chuť jídel, ale také nás zahřejí.

Hřejivé koření:

  • skořice,
  • kardamom,
  • zázvor,
  • muškátový oříšek,
  • kmín,
  • anýz,
  • chilli,
  • koriandr,
  • pískavice řecká,
  • nigella,
  • nové koření,
  • hřebíček

Zimní menu - nejlepší produkty

Zimní období neoplývá příliš velkým množstvím zeleniny a ovoce, ale najdou se produkty, po kterých se v tomto ročním období vyplatí sáhnout.

Nejlepší produkty v zimě:

  • cibulová zelenina (např. česnek a cibule),
  • kořenová zelenina (například řepa, mrkev a černá řepa),
  • kyselé okurky (například bílé zelí a okurky),
  • sezónní ovoce (např. jablka, hrušky a divoká růže).
Cibule

Cibule rozhodně zlepšuje chuť a vůni jídel, do kterých ji přidáváme. Dokonale posiluje imunitu organismu a bojuje s příznaky chřipky a nachlazení, jako je kašel a bolest v krku.

Česnek

Česnek, který nazýváme jako přírodní antibiotikum. Také inhibuje růst bakterií a zvyšuje imunitu. Česnek má skvělý vliv na trávicí systém, snižuje krevní tlak a dokonce má protirakovinné vlastnosti. V zimě jej můžeme přidat do horkého mléka a medu, čímž vznikne léčivý lektvar.

Červená řepa

Červená řepa je další zimní sezónní zeleninou, která díky vysokému obsahu vitamínů a minerálů posiluje odolnost proti virům a stimuluje oběhový systém. Kromě toho pomáhají normalizovat cholesterol a krevní tlak. Červenou řepu se vyplatí jíst, pokud máte únavný kašel, protože má expektorační účinek.

Mrkev

Je to jedna z nejoblíbenějších kořenových zelenin, kterou můžeme úspěšně jíst iv zimě. Působí posilující, předchází únavě a depresím, upravuje práci žaludku a zlepšuje látkovou výměnu. Mrkev se může jíst syrová, vařená, přidaná do salátů a odšťavena.

Černá řepa

Součástí zimní stravy by měla být také černá řepa. Má protizánětlivé, protiinfekční a analgetické vlastnosti. Tato zelenina také zlepšuje fungování imunitního a trávicího systému. Černá řepa může být složkou salátů, kastrolů, polévek, ale také nádivkou do palačinek či knedlíků.

Okurky

V zimě má na zdraví pozitivní vliv i nakládaná zelenina. Oplývají kulturami bakterií mléčného kvašení, což zlepšuje činnost střev. Nakládanou zeleninu lze připravit ještě před příchodem mrazů a uložit do sklenic.

Sezónní zimní ovoce

Kromě zeleniny sahejme i po sezónním ovoci, jako jsou jablka a hrušky. Jablka jsou lékem na zažívací potíže a hrušky uklidňují příznaky chřipky a nachlazení. Můžeme je jíst syrové, pečené, ve formě kompotu, přídavek do čaje nebo sladkých i slaných pochutin.

Divoká růže

Plody tohoto keře jsou skutečným bohatstvím vitamínu C a jsou ideální pro boj proti nachlazení. Nelze je však jíst syrové. Měly by být sušené nebo vyrobené na domácí konzervy.

zahřívající nápoj

Co jíst v zimě, abyste neonemocněli?

Od prosince do února evidují lékaři nejvíce nachlazení a infekcí horních cest dýchacích. Riziko onemocnění však nezvyšuje jen počasí. Také se vystavujeme riziku onemocnění.

Nejběžnější příčiny jsou:

  • nedostatek slunce, což se projevuje v nedostatečném množství vitamínu D3 v těle,
  • nedostatek pohybu, který je jedním z nejdůležitějších faktorů regulujících práci imunitního systému,
  • nachlazení organismu
Je snadné si všimnout, že většina uvedených příčin zimních chorob souvisí s naší stravou. Zařazení potravin bohatých na vitamíny se zahřívajícími vlastnostmi do stravy posílí náš imunitní systém. Díky tomu pro nás mráz nebude strašný a budeme moci trénovat i venku! V zimním jídelníčku bychom si neměli dávat pozor zejména na jeho výhřevnost, ale především na obsah cenných vitamínů a minerálů. Správná zimní strava je klíčem ke zdraví a pohodě.
Oblíbené