Zimní dieta
Obsah
Mráz, nedostatek slunce, menší fyzická aktivita, únava, slabost. Je zima, a tak je to období výzev pro naše tělo, které pracuje na plné obrátky, aby přežilo. Pomoci mu v tom můžeme vybudováním silného imunitního systému a péčí o správnou stravu. V tomto článku se dozvíte, které ingredience v zimním jídelníčku nejvíce chybí, jak je doplnit a které produkty nejlépe ovlivňují vaše zdraví a pohodu.
Zimní hypovitaminóza
Zima je obdobím, kdy jsme hypovitaminóze vystaveni nejvíce. Jde o stav, kdy tělu chybí nezbytné vitamíny, a tím se zhoršuje jeho fungování. Je to způsobeno omezeným přístupem k čerstvé zelenině a ovoci a menším vystavením slunečnímu záření.
Jaké vitamíny chybí v zimě?
Vitamin, který nám v zimě chybí nejvíce, je vitamin D . K jeho výrobě je zapotřebí slunce, kterého je v zimě příliš málo. Jeho nedostatek vede ke zvýšeným infekcím a celkové slabosti organismu. Kromě toho se mohou objevit bolesti kostí a svalů, nachlazení a zánět spojivek. V důsledku dlouhodobého nedostatku vitamínu D může dojít k demineralizaci kostí, cukrovce a kardiovaskulárním onemocněním.
V zimě nás může potrápit i nedostatek vitamínů skupiny B, E a C . Odpovídají za správné fungování nervové soustavy, chrání ji před stresem. Vitamin E pomáhá udržovat pokožku v dobré kondici, přestože je střídavě ve vytopených místnostech a v chladu. Vitamin C zase podporuje celkovou obranyschopnost organismu.
Jak doplnit nedostatek vitamínů v zimě?
Nejdůležitější, co můžeme v zimě pro vlastní tělo udělat, abychom doplnili vitamíny, je jíst více zeleniny a ovoce. Vzhledem k omezenému přístupu k tomuto typu produktů můžeme sáhnout po mražených potravinách. Doporučuje se také jíst více ryb, které poskytují vitamíny E a D, kroupy s obsahem vitamínů B a siláž bohatou na vitamín C.
Abychom se ujistili, že je splněna denní potřeba všech vitamínů, pomáhají nám doplňky stravy. Zejména stojí za to věnovat pozornost těm, které obsahují vitamín D3 a B12.
Zahřívací strava
V našich klimatických podmínkách by zimní strava měla nejen doplňovat nedostatek vitamínů, ale měla by mít také oteplující účinek na organismus. Při poklesu okolní teploty klesá také naše tepelná pohoda. V důsledku toho se cítíme unavení a slabí. Silné nachlazení zvyšuje pocit hladu a způsobuje, že máme neustále chuť něco sníst. Díky vhodnému výběru produktů a kulinářských technik se efektivně zahřejeme, zaženeme hlad a zlepšíme si pohodu.
Zde je seznam zahřívajících potravin, které se v zimě vyplatí jíst nebo přidávat do jídel.
Hřejivé produkty:
- vařená a dušená zelenina (pór, cibule, česnek, brambory, mrkev, petržel, dýně, sladké brambory),
- luštěniny (např. fazole a hrách),
- hovězí maso,
- jehněčí,
- skopové maso.
Kromě potravinářských výrobků stojí za to zavést do stravy koření, které nejen obohatí chuť jídel, ale také nás zahřejí.
Hřejivé koření:
- skořice,
- kardamom,
- zázvor,
- muškátový oříšek,
- kmín,
- anýz,
- chilli,
- koriandr,
- pískavice řecká,
- nigella,
- nové koření,
- hřebíček
Zimní menu - nejlepší produkty
Zimní období neoplývá příliš velkým množstvím zeleniny a ovoce, ale najdou se produkty, po kterých se v tomto ročním období vyplatí sáhnout.
Nejlepší produkty v zimě:
- cibulová zelenina (např. česnek a cibule),
- kořenová zelenina (například řepa, mrkev a černá řepa),
- kyselé okurky (například bílé zelí a okurky),
- sezónní ovoce (např. jablka, hrušky a divoká růže).
Cibule rozhodně zlepšuje chuť a vůni jídel, do kterých ji přidáváme. Dokonale posiluje imunitu organismu a bojuje s příznaky chřipky a nachlazení, jako je kašel a bolest v krku.
Česnek
Česnek, který nazýváme jako přírodní antibiotikum. Také inhibuje růst bakterií a zvyšuje imunitu. Česnek má skvělý vliv na trávicí systém, snižuje krevní tlak a dokonce má protirakovinné vlastnosti. V zimě jej můžeme přidat do horkého mléka a medu, čímž vznikne léčivý lektvar.
Červená řepa
Červená řepa je další zimní sezónní zeleninou, která díky vysokému obsahu vitamínů a minerálů posiluje odolnost proti virům a stimuluje oběhový systém. Kromě toho pomáhají normalizovat cholesterol a krevní tlak. Červenou řepu se vyplatí jíst, pokud máte únavný kašel, protože má expektorační účinek.
Mrkev
Je to jedna z nejoblíbenějších kořenových zelenin, kterou můžeme úspěšně jíst iv zimě. Působí posilující, předchází únavě a depresím, upravuje práci žaludku a zlepšuje látkovou výměnu. Mrkev se může jíst syrová, vařená, přidaná do salátů a odšťavena.
Černá řepa
Součástí zimní stravy by měla být také černá řepa. Má protizánětlivé, protiinfekční a analgetické vlastnosti. Tato zelenina také zlepšuje fungování imunitního a trávicího systému. Černá řepa může být složkou salátů, kastrolů, polévek, ale také nádivkou do palačinek či knedlíků.
Okurky
V zimě má na zdraví pozitivní vliv i nakládaná zelenina. Oplývají kulturami bakterií mléčného kvašení, což zlepšuje činnost střev. Nakládanou zeleninu lze připravit ještě před příchodem mrazů a uložit do sklenic.
Sezónní zimní ovoce
Kromě zeleniny sahejme i po sezónním ovoci, jako jsou jablka a hrušky. Jablka jsou lékem na zažívací potíže a hrušky uklidňují příznaky chřipky a nachlazení. Můžeme je jíst syrové, pečené, ve formě kompotu, přídavek do čaje nebo sladkých i slaných pochutin.
Divoká růže
Plody tohoto keře jsou skutečným bohatstvím vitamínu C a jsou ideální pro boj proti nachlazení. Nelze je však jíst syrové. Měly by být sušené nebo vyrobené na domácí konzervy.
Co jíst v zimě, abyste neonemocněli?
Od prosince do února evidují lékaři nejvíce nachlazení a infekcí horních cest dýchacích. Riziko onemocnění však nezvyšuje jen počasí. Také se vystavujeme riziku onemocnění.
Nejběžnější příčiny jsou:
- nedostatek slunce, což se projevuje v nedostatečném množství vitamínu D3 v těle,
- nedostatek pohybu, který je jedním z nejdůležitějších faktorů regulujících práci imunitního systému,
- nachlazení organismu
Autor: Izabela Pawik