Oficiální obchod
0
Celková cena: 0
Vytvořeno

01 Bře 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Dietní poradenství / Příslušenství fitness

V dietních soubojích určuje hodnotu daného produktu několik faktorů. Nejdůležitější jsou především nutriční hodnoty a možnost skládání jídel. V tomto článku jsme do dvou koutů ringu postavili stálice kuchyní po celém světě – kroupy a rýži. Zjistěte, které z těchto potravin jsou pro vaši dietu lepší.


Proč se vyplatí jíst kroupy?

Kroupy jsou semena obilovin, která jsou očištěna od nejedlých částí zrn. Podle druhu zrna, ze kterého se vyrábí, je dělíme na:

  • ječmen,
  • pohanka,
  • ovesné vločky,
  • pšenice,
  • proso,
  • kukuřice.
Můžeme je rozdělit i podle stupně jejich fragmentace:
  • krupa – celé zrno loupané a někdy leštěné,
  • lámané kroupy - celé zrno bez slupky, rozdělené na menší části,
  • jemné kroupy – vznikají jako výsledek leštění dříve zlomených zrn.
Kroupy jsou dobrým zdrojem hořčíku, zinku, železa, draslíku a vitamínů skupiny B. Jejich zařazení do jídelníčku jistě příznivě ovlivní fungování našeho organismu. Sloučeniny obsažené v kroupách mají velký vliv na lámavost vlasů a nehtů, nespavost, svalové křeče, bušení srdce, olupování pokožky a dokonce i neplodnost.


Čím tlustší jsou kroupy, tím více vlákniny obsahuje. Nejvíce vlákniny najdeme v pohance a ječmeni. Vláknina má velký vliv na trávicí procesy, zabraňuje zácpě, rakovině tlustého střeva a hemoroidům.

Díky vysokému obsahu vlákniny se kroupy řadí mezi produkty s nízkým glykemickým indexem. Po jídle se sacharidy uvolňují postupně a dlouhodobě. Takto se cítíme déle sytí, nepociťujeme náhlý hlad ani chuť na sladké či slané pamlsky.

Všechny kroupy se připravují velmi rychle a jednoduše. Hodí se ke slaným i sladkým jídlům. Kroupy připravené na slano mohou úspěšně nahradit brambory prakticky v jakémkoli jídle. Hodí se zejména k masitým jídlům. Nejčastěji se kombinují s dušeným masem, ale stejně dobře chutnají i jako nádivka do vařené zeleniny a knedlíků. Mnohé polévky navíc výborně chutnají s kroupami. Na druhé straně milovníci sladkých jídel si snadno a rychle poskládají chutné jídlo s krupicí či prosem, mléčnými výrobky, sušeným ovocem a ořechy. K tomuto účelu je nejlepší použít krupici nebo proso.

kroupy
rýže

Nutriční vlastnosti rýže

Rýže je obilný produkt, který je základem výživy poloviny lidstva na celém světě. Tento produkt se získává ze zrn rýže. Je jí mnoho druhů, které se liší strukturou, barvou, chutí a nutriční hodnotou.

Nejoblíbenější odrůdy rýže:

  • Parboiled rýže – dlouhozrnná bílá rýže, vyznačující se slanou dochutí.
  • Jasmínová rýže - dlouhozrnná bílá rýže se sladkou příchutí z Thajska.
  • Rýže Basmati - dlouhozrnná bílá rýže, pocházející z oblastí na úpatí Himálaje, po uvaření jsou její zrnka volná.
  • Arborio, carnaroli a vialone nano - italské odrůdy střednězrnné rýže s téměř kulatými zrny, ideální na rizoto.
  • Lepkavá rýže - je typická japonská rýže, má mnoho odrůd, které v sobě spojují více vlastností - jsou krátkozrnné, po uvaření se slepí, mají sladkou dochuť.
  • Divoká rýže – má obilninovou chuť s výrazným oříškovým aroma, má dlouhá, tmavá zrna.
Rýže, podobně jako kroupy, je zdrojem mnoha cenných vitamínů a minerálů. Je výborným zdrojem draslíku, hořčíku, železa, zinku, vitamínů skupiny B a vitamínu E. Obsahuje také vlákninu, která zlepšuje trávení. Rýže má obecně nízký glykemický index. Má velký vliv na střeva, což z něj činí základ výživy pro lidi trpící chorobami trávicího systému. Rýže má také pozitivní vliv na pohodu, vzhled pokožky, vlasů a nehtů, jakož i na krevní tlak a hladinu cholesterolu.


Nikoho by nemělo překvapit, že s pomocí rýže můžeme připravit spoustu různých jídel. Prakticky každý druhý produkt se k ní hodí. Můžeme ji zkombinovat jak s masem, tak s rybami, ale také se zeleninou nebo si připravit sladké jídlo.

Kroupy nebo rýže – co si vybrat?

Pokud jde o výběr té nejlepší rýže a krup, odborníci na výživu doporučují zejména dva druhy produktů – hnědou rýži a pohanku. Směle je můžeme kombinovat s mnoha různými jídly. Správně připravená pohanka a hnědá rýže mají nízký glykemický index a dodají pocit sytosti na dlouhou dobu. Jsou také cenným zdrojem sacharidů (v průměru jich obsahují kolem 70 gramů). bílkoviny (10 gramů) a tuky (2 gramy). Co se týče kalorií, hnědá rýže obsahuje asi 110 kcal ve 100 g, zatímco kroupy obsahují 100 kcal. Tyto hodnoty se mohou lišit v závislosti na době vaření.

O kroupách a rýži už něco víme. Je tedy čas na konečný verdikt. Co je zdravější – kroupy nebo rýže? Ve skutečnosti neexistuje jediný vítěz. Vše závisí především na tom, co tělo potřebuje a na individuálních chuťových preferencích. Je však třeba nezapomenout na to, že strava by měla být pestrá. Nejlepší je najít zlatou střední cestu a sestavit jídelníček tak, abyste mohli jíst kroupy i rýži.

kroupy i rýže
Oblíbené