01 Bře 2023
Dietní poradenství / Příslušenství fitness
V dietních soubojích určuje hodnotu daného produktu několik faktorů. Nejdůležitější jsou především nutriční hodnoty a možnost skládání jídel. V tomto článku jsme do dvou koutů ringu postavili stálice kuchyní po celém světě – kroupy a rýži. Zjistěte, které z těchto potravin jsou pro vaši dietu lepší.
Kroupy jsou semena obilovin, která jsou očištěna od nejedlých částí zrn. Podle druhu zrna, ze kterého se vyrábí, je dělíme na:
Čím tlustší jsou kroupy, tím více vlákniny obsahuje. Nejvíce vlákniny najdeme v pohance a ječmeni. Vláknina má velký vliv na trávicí procesy, zabraňuje zácpě, rakovině tlustého střeva a hemoroidům.
Díky vysokému obsahu vlákniny se kroupy řadí mezi produkty s nízkým glykemickým indexem. Po jídle se sacharidy uvolňují postupně a dlouhodobě. Takto se cítíme déle sytí, nepociťujeme náhlý hlad ani chuť na sladké či slané pamlsky.
Všechny kroupy se připravují velmi rychle a jednoduše. Hodí se ke slaným i sladkým jídlům. Kroupy připravené na slano mohou úspěšně nahradit brambory prakticky v jakémkoli jídle. Hodí se zejména k masitým jídlům. Nejčastěji se kombinují s dušeným masem, ale stejně dobře chutnají i jako nádivka do vařené zeleniny a knedlíků. Mnohé polévky navíc výborně chutnají s kroupami. Na druhé straně milovníci sladkých jídel si snadno a rychle poskládají chutné jídlo s krupicí či prosem, mléčnými výrobky, sušeným ovocem a ořechy. K tomuto účelu je nejlepší použít krupici nebo proso.
Rýže je obilný produkt, který je základem výživy poloviny lidstva na celém světě. Tento produkt se získává ze zrn rýže. Je jí mnoho druhů, které se liší strukturou, barvou, chutí a nutriční hodnotou.
Nejoblíbenější odrůdy rýže:
Nikoho by nemělo překvapit, že s pomocí rýže můžeme připravit spoustu různých jídel. Prakticky každý druhý produkt se k ní hodí. Můžeme ji zkombinovat jak s masem, tak s rybami, ale také se zeleninou nebo si připravit sladké jídlo.
Pokud jde o výběr té nejlepší rýže a krup, odborníci na výživu doporučují zejména dva druhy produktů – hnědou rýži a pohanku. Směle je můžeme kombinovat s mnoha různými jídly. Správně připravená pohanka a hnědá rýže mají nízký glykemický index a dodají pocit sytosti na dlouhou dobu. Jsou také cenným zdrojem sacharidů (v průměru jich obsahují kolem 70 gramů). bílkoviny (10 gramů) a tuky (2 gramy). Co se týče kalorií, hnědá rýže obsahuje asi 110 kcal ve 100 g, zatímco kroupy obsahují 100 kcal. Tyto hodnoty se mohou lišit v závislosti na době vaření.
O kroupách a rýži už něco víme. Je tedy čas na konečný verdikt. Co je zdravější – kroupy nebo rýže? Ve skutečnosti neexistuje jediný vítěz. Vše závisí především na tom, co tělo potřebuje a na individuálních chuťových preferencích. Je však třeba nezapomenout na to, že strava by měla být pestrá. Nejlepší je najít zlatou střední cestu a sestavit jídelníček tak, abyste mohli jíst kroupy i rýži.