Oficiální obchod
0
Celková cena: 0
Vytvořeno

30 Čen 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Domácí fitness trénink / Fitness zařízení / Recumbenty

Rotopedy jsou mezi milovníky fyzické aktivity velmi oblíbené. Umožňují vám cvičit, i když počasí za oknem vás nenabádá k tomu, abyste vyrazili ven. Jedním z typů rotopedů je recumbent. Jaké jsou vlastnosti recumbentu? Pro koho byla vyrobena a proč se vyplatí na nich cvičit? Na všechny tyto otázky vám odpovíme v tomto článku.

Co je to recumbent?

Recumbent je skvělou alternativou k tradičním rotopedům. Dává možnost cvičit všem, kteří na standardních posilovacích zařízeních pociťují bolest, a může sloužit jako vylepšení tréninku.

Recumbent má pohodlné sedadlo se skvělou opěrkou. Pedály jsou umístěny vpředu, nikoli těsně u sedadla, jak je to u rotopedů. Díky této konstrukci zaujímá uživatel při cvičení na rotopedu pololežící polohu, která je rozhodně pohodlnější než vzpřímená poloha, kterou si vynucuje vzpřímená konstrukce rotopedu.

Recumbent, stejně jako ostatní stroje tohoto typu, slouží především k procvičování dolních svalových partií. S jeho pomocí zeštíhlíme nohy - stehna i lýtka a vybudujeme pevný základ pro silový trénink. Pravidelným cvičením na recumbentu navíc posilujeme svaly stabilizující celé tělo a břišní svaly a také svaly hýždí. Je důležité, abychom při tréninku na tomto typu posilovacího zařízení odlehčili páteři. Takto můžeme cvičit delší dobu, aniž bychom se museli starat o správné držení těla nebo polohu těla.

Recumbent - pro koho je vhodný?

Trénink na recumbentuje určen všem, kteří nemohou nebo nechtějí trénovat na vertikálních rotopedech. Hlavní cílovou skupinou jsou lidé s onemocněním páteře, jejichž zdravotní stav vylučuje dlouhodobé sezení na úzkém sedadle bez opěrky zad. Recumbent je vhodný také pro:

degenerativní onemocnění páteře,
diskopatii,
ankylozující spondylitidu

Kromě osob s onemocněním páteře mohou recumbent používat také starší a obézní osoby. Ti budou moci cvičit v pohodlných podmínkách bez obav o svoji bezpečnost. Tito lidé by se při tréninku na běžném rotopedu mohli rychle zranit - nejčastěji v důsledku velkého přetížení. Konstrukce recumbentu s opěrkou zad je přizpůsobena nejen k ochraně páteře (zejména bederní části), ale také k udržení těla ve stabilní poloze - vsedě nebo vleže.

Velmi často se recumbent používá také při rehabilitačních cvičeních. Tento typ rotopedu se ukazuje jako velmi užitečný při návratu k fyzické kondici.

https://hop-sport.cz/recumbenty/

Pokud jsme ve skupině lidí, kteří nemohou cvičit na standardních fitness strojích, bude pro nás recumbent skvělým řešením pro realizaci plnohodnotného kardio tréninku. Mezi výhodami stacionárních kol tohoto typu lze vyzdvihnout úžasnou úroveň pohodlí a ochrany cvičícího. Nejlepší modely mají vychytávky v podobě regulačních systémů, protiskluzových pedálů, tlumicích podložek nebo držáků na láhev s vodou. Kromě toho mají recumbenty tréninkové počítače, které umožňují měřit nejdůležitější tréninkové parametry a také cvičit v různých programech.

Nespornou výhodou recumbentů jsou tréninkové efekty, kterých lze cvičením na nich dosáhnout. Účinky cvičení na recumbentu se projeví ve zlepšení naší kondice, vytrvalosti a výkonnosti. Určitě se také zlepší kondice dolních svalových partií a výrazně se zvýší míra spalování přebytečných kilogramů v případě hubnutí.

Shrnutí

Domácí cvičení na recumbentu se těší stále větší oblibě. Toto zařízení umožňuje dosáhnout vynikajících výsledků cvičení a je přizpůsobeno potřebám různých skupin cvičících. Recumbent je vybaven pohodlným sedadlem s opěrkou zad a pedály jsou posunuty daleko dopředu, což vás nutí při cvičení ležet. Stabilní základna zároveň zajišťuje stabilizaci zad. Díky takto situovanému tělu se procvičují nejen svaly stehen, dolních končetin, lýtek nebo hýždí, ale posilují se i břišní svaly.

Cvičení na recumbentu se bude líbit každému a navíc:

zaručuje bezpečnost krční páteře,
umožňuje cvičit v pohodlné poloze,
zlepšuje celkovou kondici,
pomáhá regulovat hladinu cukru a cholesterolu v krvi,
zlepšuje efektivitu dýchání,
pomůže snížit nadváhu,
zvyšuje vytrvalost,
bude vhodný pro osoby s onemocněním páteře, osoby s nadváhou a starší osoby.

Pokud budeme dbát na zpevnění těla a zároveň nebudeme zatěžovat páteř, bude volba recumbentu trefou do černého! Navíc pokud očekáváme další účinky, můžeme trénink na recumbentu doplnit vhodnými silovými cviky a také aktivitami spojenými s mobilizací a protahováním jednotlivých svalů.


Oblíbené