Podzimní dieta

Podzimní dieta

Obsah

Ze stromů opadává listí, dny se zkracují a venku je stále chladněji. Povětrnostní podmínky nejsou příznivé pro aktivitu a mezi přáteli a rodinou se začínají objevovat první ohniska sezónních chorob. Stop! Dost bylo démonizování jednoho z nejkrásnějších ročních období. Podzim je skvělý čas nejen na fyzickou aktivitu, ale také na to, abyste do svého jídelníčku zařadili úžasné sezónní produkty. Zjistěte, co jíst na podzim, abyste zůstali zdraví až do jara a co si dát do košíku v obchodě nebo na trhu.

podzim

Co jíst na podzim?

Čas šťavnatých rajčat, lahodných čerstvých malin a křupavých ředkviček se pomalu blíží ke konci. Ale to není důvod k obavám! V podzimních měsících najdeme také množství pochoutek, které nám zpříjemní toto období a udrží stravu pestrou, chutnou a plnou nutričních hodnot.

Připravili jsme pro vás seznam sezónních produktů, které byste měli v podzimních měsících zařadit do svého jídelníčku. Některé zahřejí, jiné posílí imunitu a některé jsou ideální pro boj s infekcemi.

Mezi podzimní produkty, které je třeba jednoduše zařadit do nabídky, patří:

  • nespočet druhů dýní,
  • kořenová zelenina,
  • všechny druhy siláže,
  • houby,
  • hrušky, švestky, jablka,
  • sezónní „superpotraviny“, tzn. j. bez, brusinka a divoká růže,
  • ořechy, například vlašské nebo lískové ořechy.

Právě na podzim tyto produkty chutnají nejlépe. Mají také největší nutriční hodnotu a můžeme je koupit za nejlepší cen

Zelenina a ovoce jsou výborným zdrojem bioaktivních sloučenin, jako jsou: vitamin C a E, kyselina listová, betakaroten, lykopen, flavonoidy, isoflavony. Obsahují také minerály a vlákninu. Tyto sloučeniny mají mimo jiné antioxidační účinek, chrání genetický materiál buněk a stimulují činnost hormonů a regulují imunitní systém. Siláž (zelí, nakládané okurky) zase obsahuje bakterie mléčného kvašení. Díky tomu pomáhají regulovat střevní bakteriální flóru.

Nejlepší potraviny- podzim

Základním předpokladem podzimní diety je příprava jídel a stravy ze sezónních produktů. Některé z nich se navzájem velmi dobře kombinují, čímž ještě více využívají svých cenných vlastností. Skvělým příkladem je spojení dýně a mrkve s ořechy nebo olivovým olejem. Vitamin A v dýni a mrkvi je rozpustný v tucích. V přítomnosti tuku obsaženého v ořeších nebo olivovém oleji může být vitamín absorbován naším tělem.

Hřejivé koření mají v podzimní kuchyni zvláštní místo . Toto jsou:

  • kurkuma,
  • zázvor,
  • skořice,
  • anýz,
  • hřebíček,
  • kardamom,
  • nové koření,
  • muškátový oříšek,
  • pepř,
  • chilli papričky.

Když počasí nehýčká, po návratu domů se určitě osvědčí jako záchrana. Všechny tyto koření lze použít do sladkých i slaných jídel. Hodí se k sezónní zelenině, ovoci a houbám.

Dýně se hodí ke skořici. Tato kombinace bude fungovat jak ve formě teplé polévky, omáčky, tak sladkých dezertů. Jablka, hrušky, pomeranče a švestky se velmi dobře hodí prakticky k celé řadě koření – zejména skořici, kardamonu, hřebíčkům a zázvoru. Jídla s použitím hub mohou být zvýrazněna anýzem, rozmarýnem nebo tymiánem. Houbový vývar nás dokáže v podzimní večery dokonale zahřát. Nejjednodušším a nejrychlejším způsobem využití podzimního pepře je však příprava různých nálevů. Koření můžeme smíchat s horkou vodou, čajem a dokonce i kávou. Do některých nálevů můžeme přidat také trochu citrónové šťávy.

kořeniny

Jak zlepšit imunitu před zimou?

Podzimní dieta má ještě jednu důležitou roli. Má připravit naše tělo na nástup zimy a nízké teploty. Kromě sezónní zeleniny a ovoce můžeme sáhnout i po jiných ověřených produktech.

Jedním z nejlepších je česnek. Toto přírodní probiotikum je bohaté na sloučeniny síry – hlavně alicin. Je zodpovědný za svůj specifický zápach a antibiotické a protiplísňové vlastnosti. Podporuje také obnovu poškozené střevní bakteriální flóry po léčbě antibiotiky.

Fermentované mléčné výrobky jsou dalším skvělým zdrojem přírodních probiotik. Na podzim se vyplatí konzumovat:

  • kefír,
  • podmáslí,
  • jogurt,
  • acidofilní mléko.
Spolehlivým, starým způsobem, který se dědí z generace na generaci, je pití čaje s medem a citrónem . Stopové prvky obsažené v medu posilují imunitu a zabraňují infekcím.
Kromě stravy je také velmi důležité být aktivní. Pravidelné procházky, cvičení či jízda na kole jsou prvky, které výrazně pomohou naší odolnosti. Pohyb posiluje tělo a okysličuje náš mozek. Díky tomu bude tělo schopno rychleji a efektivněji bojovat s infekcemi, které jej napadají.
horký čaj

Autor: Hop-Sport Redakce