Oficiální obchod
0
Celková cena: 0
Vytvořeno

29 Bře 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Životní styl – rady, motivace, inspirace / Příslušenství fitness / Expandéry a gumy na cvičení / Gymnastické míče / Podložky na cvičení

Rameno, které spojuje horní končetinu s trupem, je složeno z více kloubů a má největší rozsah pohybu ze všech kloubů v těle. Složitost této struktury způsobuje, že stížnosti na ramena jsou velmi časté.

Bolest ramene

Bolest ramene může být výsledkem mnoha různých faktorů. Nejběžnější z nich jsou:

  • Přetížení svalů ramene - fyzické cvičení, nesprávné držení těla, zvedání těžkých předmětů.
  • Degenerace ramenního kloubu – souvisí s věkem
  • Zánětlivá onemocnění - artritida, celulitida, burzitida.
  • Zranění - podvrtnutí, podvrtnutí, natržení vazů, zlomeniny.
  • Neurologická onemocnění.
  • Stejná poloha po dlouhou dobu.
Bolest ramene

Můžete cvičit s bolavým ramenem?

Je cvičení s bolavým ramenem dobrý nápad? Na tuto otázku nelze jednoznačně odpovědět. Všechno závisí na tom, jaké cviky na ramena chcete dělat. Některé z nich budou užitečné a dokonce doporučené, zatímco jiné se důrazně nedoporučují.

S bolavým ramenem byste určitě neměli dělat namáhavá cvičení. Všechna silová cvičení, silně zapojující svaly a monotónní pohyby bychom měli odložit, protože mohou jen zhoršit náš zdravotní stav.

Na druhé straně, správně zvolené cviky mohou být formou terapie bolavého ramene. Pomocí vhodných strečinkových a posilovacích cvičení se můžeme zbavit nepříjemných neduhů. Jaká cvičení byste tedy měli dělat?

cvičení s masážním míčkem

Cvičení na bolavé rameno - tréninkové doplňky, které se vyplatí mít

Než začneme trénovat na bolavé rameno, je dobré se vybavit nějakým užitečným cvičebním příslušenstvím. Toto jsou:

Provedení cviků na ramenní klouby s použitím trekingové hole a malého míčku umožňuje formovat pohyblivost. Při tomto tréninku nepoužíváme přídavné expandéry – jejich použití by mohlo vést k přetížení ramen. 

Podložka na cvičení je důležitým tréninkovým doplňkem, který poskytuje nejen pohodlí při cvičení, ale zároveň chrání tělo před oděrkami a zraněními. Pokud bojujeme s bolavým ramenem, cvičení přímo na podlaze se nedoporučuje.

Domácí cvičení na bolavé rameno - příklady

Níže jsme pro vás připravili soubor 6 cviků na bolavé rameno, které zvládnete i doma. Na trénink si připravte: tréninkovou hůl, malý míček a podložku. Při cvičení se zaměřte na uvolnění napjatých svalů na rukou a všude tam, kde se cítíte pevně.

Nejlepší cvičení na bolavé rameno:

  • Zvedání narovnaných rukou nad hlavu pomocí tréninkové hole. Poloha ve stoje.
  • Přetažení hole přes hlavu ze stoje s rukama nahoru.
  • Přesuňte hůl z jedné strany těla na druhou s narovnanýma rukama. Poloha ve stoje.
  • Veslování s tréninkovou holí před vámi. Poloha ve stoje.
  • Otevření ramene pohybem míčku nahoru tak, aby se rameno otočilo a míček vložil dovnitř.

Každý cvik na ramenní kloub se opakuje 10x ve 2-3 sériích. Pohyby se dělají pomalu, s velkou přesností a koncentrací.

Bezpečnostní opatření a kontraindikace

Když se rozhodneme cvičit na bolavé rameno, musíme pamatovat na opatření, která je třeba přijmout. V první řadě je třeba takovou aktivitu konzultovat s lékařem nebo fyzioterapeutem. Zjistí, zda v našem případě existují kontraindikace cvičení a pomůže určit příčinu problému.

Pokud lékař nebo fyzioterapeut s cviky souhlasí, je velmi důležité je správně provádět. Největší nepřátelé zdravých ramen jsou:

  • špatná technika cvičení
  • žádná rozcvička,
  • narušené pohybové vzorce,
  • nesprávné držení těla během cvičení.
Pokud se postaráme o odstranění těchto chyb, cvičení budou účinná a pomohou nám vyrovnat se s bolestí.
cvičení při bolestech ramen venku

Zhrnutí

Léčba bolavého ramene závisí na příčině onemocnění. Z tohoto důvodu stojí za to poradit se s lékařem nebo fyzioterapeutem. V období výrazného zesílení symptomů je třeba se vyhýbat aktivitám, které bolest zhoršují, ale je třeba používat ledové obklady.

Často i přes neduhy je vhodné začít s vhodnými cvičeními, aby se posílila stabilizace kloubu a předešlo se jeho dalšímu poškozování. Až 90 % pacientů s bolestí ramene si všimne, že neduhy po nechirurgické léčbě, včetně např. po provedení systematických cvičení.

Oblíbené