Oficiální obchod
0
Celková cena: 0
Vytvořeno

19 Pro 2018

Author

Gabi Mazur

V kategoriích

Domácí fitness trénink / Fitness zařízení / Rotopedy

Spinning je intenzivní cyklistický trénink, který si získává oblibu mezi fitness nadšenci. Tato dynamická forma fyzické aktivity přitahuje začátečníky i pokročilé sportovce a nabízí jedinečné fitness a zdravotní výhody. V tomto článku si nastíníme, co přesně spinning je a pro koho je tento trénink vhodný. Vysvětlíme si hlavní výhody spinningu, jako je posilování svalů, zlepšování vytrvalosti a spalování kalorií. Kromě toho probereme, jak lze spinning přizpůsobit různým úrovním kondice a proč je to skvělá aktivita jak pro ty, kteří hledají motivaci, tak pro ty, kteří chtějí efektivně zlepšit svou fyzickou výkonnost. Bez ohledu na věk nebo zkušenosti nabízí spinning nejen senzační trénink, ale také možnost relaxace v zábavné atmosféře.

Spinningový trénink - je síla

Spinning patří do skupiny vytrvalostních tréninků. Během treningu na spinningových kolech neboli cyklotrenažéru překonáváme trasy různé obtížnosti - stoupání, sestupy a také jízda po rovině. Spinningový trénink zlepší kondici a vytrvalost. Při spinningu je také důležité změna tempa. Po chvilce rychlého šlapání se zpomalujeme, na pár minut cvičíme pomaleji, abychom mohli za chvíli přejít k velmi rychlé jízdě. Během tréninku bychom měli zkusit také stojící šlapání.

Výhody spinningového tréninku

Tento typ tréninku stimuluje všechny svaly a má pozitivní vliv na celý dýchací a oběhový systém. Pravidelně cvičení na spinningovém kole zlepší celkovou fyzičku, posílí odolnost těla, sníží celulitidu a strie. Během tréninku pracují velmi těžce hýždě, stehna, boky, svaly břicha a nohou. Toto úsilí zlepšuje oběh, čímž se pokožka stává v těchto místech pevnější a pružnější. Spinningový trénink má pozitivní vliv na celé tělo, tvaruje postavu a pomáhá posílit svaly nohou a zad.

Jak začít trénink?

První spinningový trénink je nejlépe provádět pod vedením profesionálního instruktora. Rozhodně stojí za to si zajít do posilovny nebo do fitness centra. Mnoho z nich organizuje spinningové skupinové lekce, často doprovázené energickou hudbou, která stimuluje větší úsilí. Po vyzkoušení svých sil můžete investovat do vlastního spinningového kola, např. z našeho obchodu Hop-Sport. Cvičení doma má oproti cvičení v posilovně tu výhodu, že díky vlastnímu vybavení nemusíme čekat, až bude k dispozici cyklotrenažér v posilovně Můžeme cvičit, kdykoli máme čas, a nemusíme ztrácet čas dojížděním.

Samozřejmě, než se dostaneme na spinningové kolo, nezapomeňme na správnou přípravu, to znamená na rozcvičku před tréninkem a protahování po tréninku. Při spinningovém tréninku je také důležité oblečení, které by nemělo omezovat pohyb, zatímco boty by měly mít tlustou podrážku, díky čemuž nebudeme mít problémy s klouby kotníku. Spinningový trénink by neměl trvat příliš dlouho, aby nepřetížit klouby.

Stojí za to znát tři typy tréninku spinningového

  1. Recovery - vyžaduje nejméně intenzivní úsilí, jedná se o zdravotní trénink,
  • Trénink zaměřený na zdraví, relaxaci a správné dýchání
  • Maximální tepová frekvence: 50 až 65 %.
  • Pro koho? Pro začátečníky, lidi s nadváhou, lidi po úrazech a nemoci.
  1. Endurance - vyžaduje spoustu energií, je to vytrvalostní trénink, který Vám umožní spálit množství zbytečných kalorií a proto je nejrychlejší pro zhubnutí.
  • Trénink pro hubnutí a zlepšení výkonu
  • Maximální tepová frekvence 65 až 75 %
  • Pro koho? Pro aktivní jedince v dobré zdravotní kondici.
  1. Strength - je  silový trénink, který umožňuje posílení svalů.
  • Trénink pro posílení svalů a zlepšení výkonu i při únavě.
  • Maximální tepová frkvence: 75 až 85 %
  • Pro koho? Pro pokročilé sportovce ve vynikající formě.

Co na závěr tréninku?

Na začátek je nutné správně nastavit stroj. Když sedíte na spinningovém kole, trup by měl být nakloněn pod úhlem 45 stupňů. Sedící na sedadle bychom měli být schopni narovnat nohy na pedálech. Během tréninku ruce  máme ohnuté v loktech, přední část nohy tlačí pedál. Největší tlak by měl být v okamžiku, kdy je pedál v dolní části, pak je pohyb směřován dozadu. Během tréninku můžeme spálit až 600 Kcal za hodinu. Na konci tréninku pomalu narovnáme postavu a uvolníme svaly. Po cvičení roztahujeme nejen nohy, ale i celé tělo. Zvlášť si pamatujeme na krk a ramena, protože svaly na těchto místech byly při cvičení ztuhlé.

Pokud chcete zlepšit svoji fyzickou kondici tréninkem na spinningovém kole, podívejte se na modely nabízené společností Hop-Sport.

Oblíbené