Oficiální obchod
0
Celková cena: 0
Vytvořeno

01 Říj 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Nezbytné tréninkové doplňky / Příslušenství fitness / Podložky na cvičení

Cvičení jógy je velmi prospěšné pro tělo i mysl. Dodá vám energii, zlepší náladu a zvýší kondici! Díky výhodám, které nabízí, se těší jóga velkému zájmu. Odhaduje se, že jógu na celém světě cvičí již přibližně 300 milionů lidí a toto číslo stále roste. Patříte také mezi ty, kteří cvičí jógu? Nebo chcete teprve začít své tréninkové dobrodružství?

Ať už jste v jakékoliv fázi, jistě víte, že pro cvičení jógy jsou nezbytné některé základní tréninkové pomůcky. Jedním z naprosto nezbytných, bez kterého se váš trénink pravděpodobně neobejde, je podložka na cvičení. Právě na ní provádíme všechny jógové pozice, tzv. ásany. Pohodlí, které poskytuje, se odráží ve spokojenosti se cvičením a dokonce i ve výsledcích, kterých dosáhneme. 

V následujícím článku vám pomůžeme vybrat funkční podložku na cvičení jógy. Poradíme, která podložka bude vhodná a na co se při jejím výběru zaměřit.

​Proč je výběr správné podložky na jógu důležitý a jak ovlivňuje váš trénink?

Téměř každý ví, že cvičení jógy provádíme na jógamatce. Málokdo se však zamýšlí nad tím, proč. Nestačil by kus podlahy? Pokud chceme ke cvičení přistupovat zodpovědně, cvičit správně a dosáhnout požadovaných výsledků, zjistíme, že zmíněný kus podlahy nestačí. Cvičení tímto způsobem vás vystavuje riziku zranění a nezajišťuje stabilní držení těla. 

Některé pozice prováděné na podlaze jsou nepohodlné, a tím je omezen pohybový rozsah.  To vám brání využít plný potenciál vašeho těla. Cvičením na kvalitní podložce na jógu se provádění ásan stává pohodlnějším a můžeme dosáhnout lepších tréninkových výsledků. 

Podložka také zajišťuje neklouzavý povrch. Tím se zabrání uklouznutí rukou a nohou. Provádění například pozic ve stoji se stává mnohem bezpečnějším, protože naše tělo neklouže po zemi. 

Kromě toho má podložka na cvičení tlumicí účinek. To znamená, že zmírňuje tlak na opěrné body v jednotlivých pozicích. Poskytuje tak ochranu kloubům a snižuje jejich nadměrné zatížení. 

Kromě toho má podložka na jógu ještě jednu důležitou funkci. Nesouvisí již s naším tělem, ale spíše s duševní sférou. S podložkou si vytváříme vlastní cvičební prostor. To je velmi důležité pro skupinové cvičení ve škole jógy, ale i doma. Rozložení podložky připomíná jakýsi rituál, který přináší stav klidu a soustředění. Prostor doma, který používáme každý den, se promění v náš soukromý prostor pro cvičení jógy.

Tloušťka podložky na jógu - jak ovlivňuje pohodlí a odpružení?

Na trhu najdete podložky na jógu různých tlouštěk. Nejčastěji oscilují mezi tloušťkou 1 mm a 8 mm. Princip je jednoduchý - čím větší tloušťka podložky, tím lepší odpružení pro klouby a kosti. Ne každá tloušťka podložky však bude vyhovovat každému. Výběr správné podložky závisí na typu jógy, kterou praktikujete, a na tom, jak a kde ji budete používat.

Velmi tenké podložky o tloušťce 1-2 mm se nejčastěji používají při cestování. V takových podmínkách fungují nejlépe, protože jednak poskytují pocit stability a zajišťují protiskluzové vlastnosti, jednak méně váží a zabírají mnohem méně místa. Tento typ jógamatek se nedoporučuje pro každodenní použití, i když má své příznivce.  

Podložky v rozmezí 3-4 mm jsou modely střední tloušťky. Poskytují dobré odpružení a doporučují se pro klidnější cvičení jógy. Podložky o tloušťce 3 mm jsou vhodné pro ty, kteří preferují cvičení na tvrdším povrchu, a podložky o tloušťce 4 mm pro ty, kteří dávají přednost o něco měkčím podložím. 

Podložky v rozmezí 5-8 mm jsou nejtlustší podložky určené pro jógu. Poskytují vysokou úroveň odpružení. Poskytují velmi dobrou izolaci a nejvíce chrání klouby. Pokud se věnujete intenzivnímu a dynamickému tréninku jógy, pak by tento typ podložky měl být vaší volbou.

Z jakého materiálu je podložka na jógu vyrobena - záleží na tom?

Nejlepší podložky na jógu jsou obvykle vyrobeny z materiálů, jako je PVC, PU nebo TPE. Kromě toho můžeme najít také podložky z gumy, přírodního korku nebo juty. Materiál ovlivňuje především tlumicí a protiskluzový účinek. 

Podložky z materiálu PVC se vyznačují vysokou odolností. Jsou prakticky nezničitelné. I při velmi intenzivním používání nevykazují po velmi dlouhou dobu známky opotřebení. Kromě toho se velmi snadno udržují. Lze je dokonce prát v pračce. Protiskluznost PVC rohoží lze v závislosti na modelu označit jako dobrou nebo velmi dobrou.

Podložky z PU mají několik nesporných výhod. Polyuretan je velmi příjemný na dotek a zároveň poskytuje velmi vysokou odolnost proti uklouznutí. Na této podložce se můžeme cítit sebejistě. Na podložce nekloužou ruce ani nohy - ať už při klidném cvičení, nebo při intenzivním tréninku, při kterém se potíme. PU materiál je však poměrně delikátní. O PU rohože je proto třeba pečlivě pečovat a vyvarovat se poškrábání. Je třeba dbát na co nejmenší používání chemických prostředků.

TPE neboli termoplastická pěna je materiál podobný gumě. Podložky z TPE se vyznačují vysokou odolností proti vlhkosti a poškození a také proti deformaci. Pokud má být podložka intenzivně používána a je vyžadována velmi dlouhá životnost, je ideální model z TPE. Stejně jako podložky z PU jsou i modely z termoplastické pěny méně odolné vůči povětrnostním vlivům a při jejich čištění je třeba se vyhnout chemickým látkám.

ipy a rady při nákupu podložky na jógu pro začátečníky

Při výběru podložky pro cvičení jógy je důležité se zaměřit i na další vlastnosti. Mezi ty nejdůležitější patří:

  • velikost vybraného modelu a to, jak odpovídá vašim tělesným parametrům (výška/hmotnost),
  • skládání a přepravitelnost podložky,
  • označení na podložce, které pomáhá udržovat správnou polohu těla.

Velikost zvoleného modelu podložky by měla být individuálně přizpůsobena cvičící osobě. Je důležité, aby se na ní dalo pohodlně ležet. Standardní rozměry cvičebních podložek se pohybují od 173 do 183 cm na výšku a jsou přibližně 61 cm široké. Tato velikost zajišťuje pohodlí jak pro nižší, tak pro vyšší osoby. 

Složitelnost a přepravitelnost podložky na cvičení ovlivňuje tloušťka a materiál konstrukce. Záleží také na tom, kolik vybraný model váží. Nejoblíbenější jsou podložky srolovatelné do role, kterou lze zajistit přídavnými popruhy. 

Další důležitou vlastností, na kterou je třeba se při výběru podložky na jógu zaměřit, je označení, které vám pomůže zaujmout správnou polohu těla. Tyto typy podložek se budou hodit zejména začátečníkům, kteří s tréninkem jógy teprve začínají. Speciální označení, tzv. zarovnávací čáry, vám pomohou správně provádět jednotlivé ásany a správně umístit ruce a nohy na podložce.

Podložky na jógu Hop-Sport

V nabídce Hop-Sport najdete podložky na cvičení různých tlouštěk v mnoha barevných variantách. Za zmínku stojí zejména podložky na jógu z PU materiálu o tloušťce 0,5 mm. Ta poskytuje velmi dobré odpružení pohybu a zabraňuje klouzání těla, čímž zajišťuje, že se při cvičení budete cítit jistě. Je vhodná pro klidné i dynamické cvičení jógy. Kromě skvělé přilnavosti je tento model podložky vybaven také inovativním systémem zvaným alignment lines, který vám pomůže při cvičení ásan, a to prostřednictvím označení, která označují správnou polohu rukou a nohou na podložce. Díky těmto pomůckám je trénink ještě pohodlnější. Podložka je navíc příjemná na dotek a umožňuje cvičit doma i venku.

Shrnutí

Výběr správné podložky pro cvičení jógy je velmi důležitý. Tvoří základ úspěšného cvičení, ať už doma, venku nebo ve fitness centru. Zajistí stabilní držení těla, odpružení a ochranu kloubů. Také se izolujeme od studené země a snížíme riziko zranění. Používáním podložky na jógu se náš trénink stává pohodlnějším a můžeme se stoprocentně soustředit na cvičení.

Která podložka na jógu je však nejlepší? Na tuto otázku může existovat pouze jedna odpověď. Nejlepší podložka pro cvičení jógy je ta, která nám sedí. Musí ladit s typem cvičení, které provádíme, s místem, kde cvičíme, a s parametry našeho těla. Pokud máte v úmyslu brát si podložku často mimo domov, věnujte pozornost praktickým doplňkům, jako je potah nebo bezpečnostní popruhy pro snadný transport. 

Už víte, který typ podložky na jógu pro vás bude nejlepší? Určitě si prohlédněte nabídku cvičebních podložek Hop-Sport a začněte cvičit s námi!

Oblíbené